c S

DZ sprejel zakon o evidenci volilne pravice

20.11.2013 08:15 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Poslanci so na današnjem nadaljevanju redne seje opravili drugo branje predloga zakona o evidenci volilne pravice in zavrnili edino dopolnilo, ki ga je v zvezi z novo ureditvijo pošiljanja volilnih gradiv državljanom Slovenije v tujino vložila SDS. Nato so nadaljevali s tretjim branjem ter zakon sprejeli s 46 glasovi za in z 31 proti.

Po zagotovilih vlade zakon uvaja le tehnične novosti v smislu racionalizacije. Kot je pojasnil notranji minister Gregor Virant, gre za uskladitev z evropskimi direktivami in tudi racionalizacije vodenja evidence volilne pravice, sestave, razgrnitve in zaključevanja volilnih imenikov ter izdaj volilnih kart.

Med današnjo razpravo pa je prihajalo do polemik v zvezi z novo ureditvijo pošiljanja volilnih gradiv v tujino. Po sprejetem zakonu se namreč posameznemu državljanu Slovenije v tujini ne bi več pošiljalo volilnega gradiva, če dvakrat zapored teh gradiv na določenem naslovu ne bi prevzel.

Opozicija je menila, da bo ta ureditev kršila pravice državljanov, medtem ko je koalicija zatrjevala, da nikomur ne kratijo volilne pravice.

Po zakonu o volitvah v državni zbor se sicer vsem državljanom Slovenije v tujini avtomatično za vsake volitve pošilja glasovnico in volilno karto, ureditev pa po Virantovih besedah določajo na novo zato, ker dosedanja ni bila najbolj racionalna. Ob tem je minister izpostavil, da bo posameznik lahko kadar koli sporočil pristojnim organom, če bo želel znova prejemati gradivo, kar bo tudi upoštevano. Prav tako bo še vedno lahko glasoval na diplomatsko konzularnem predstavništvu ali pa v Sloveniji na dan volitev.

V SDS so predlagali, da se najprej ustrezno uredi evidence in poišče boljši mehanizem za racionalizacijo, a da nihče ne bo "vnaprej izločen iz sistema", koalicijski poslanci pa so jim očitali zavajanje in poudarjali, da z novo ureditvijo ne bo nihče izbrisan iz volilnega imenika.

V obrazložitvi glasu je nestrinjanje z delom zakona v imenu poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti izrazil tudi poslanec Roberto Battelli. Po njegovi oceni zakon, ki naj bi bil tehničen, vsebuje "en političen člen" - uvajanje kriterijev za ugotovitev pripadnosti narodnim skupnostim.

Kot je dejal Battelli, so kriteriji potrebni za onemogočanje zlorab, medtem ko bodo morali po tem zakonu vsi, ki se želijo vpisati v volilni imenik, skozi "določeno rešeto ugotavljanja pripadnosti". S takšno proceduro je dostop do volilne pravice omenjen, je prepričan, rešuje pa se težava, ki se pravzaprav v praksi ni nikoli pojavila.

Virant je sicer že med obravnavo zakona na matičnem odboru pojasnil, da gre za uresničitev odločbe ustavnega sodišča, da mora zakon za vpis v volilni imenik za pripadnike narodnih skupnosti določiti merila za odločitev o pridobitvi volilne pravice. Odbor je takrat sprejel "približevalni predlog" dopolnila koalicije, s katerim si bosta po ministrovih zagotovilih narodni skupnosti sami določili ta merila na podlagi zelo splošnih in ohlapnih meril, ki bodo zapisana v zakonu.