c S

Ljubljansko tožilstvo po napaki tožilke Prezljeve Fišerju poslalo poročilo, ta ne bo ukrepal

14.11.2013 10:44 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Ljubljansko okrožno tožilstvo je na vrhovno državno tožilstvo poslalo poročilo o napaki tožilke Manje Prezelj, ki je pozabila predlagati podaljšanje pripora za Sandija Prešerna, morilca zlatarja Antona Paplerja. Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je presodil, da ukrepi niso potrebni, so za STA pojasnili na vrhovnem tožilstvu.

Prešerna so namreč minuli teden na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovno obsodili na 17 let zapora, saj je višje sodišče del sodbe razveljavilo. Vendar je Prezljeva pozabila predlagati podaljšanje pripora in sodišču ni preostalo drugega, kot da obsojenemu Prešernu pripor odpravi. Tožilka je sicer napako takoj popravila in podala zahtevo za pripor, sodišče je temu ugodilo in obsojeni se je kmalu spet znašel za zapahi.

Takih situacij na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer ne evidentirajo posebej. A se po njihovih izkušnjah, kot so pojasnili za STA, ne pojavljajo pogosto. Kljub temu si na tožilstvu prizadevajo vzpostaviti sistem, ki bo kar se da zmanjšal možnosti za napake.

Kot predvideva zakon, se generalni državni tožilec s poročilom seznani in po potrebi ukrepa.

Je pa medtem po neuradnih informacijah STA suspendirana višja državna tožilka Dragica Kotnik. Kotnikova je namreč po uvedbi sodne preiskave v kazenskem postopku. Uvedbo sodne preiskave je zahtevalo okrožno državno tožilstvo iz Krškega, ki Kotnikovo sumi, da je novinarju Mitji Lomovšku predala zaupen dokument v zadevi bulmastifi.

Trenutno zoper Kotnikovo teče še disciplinski postopek, kjer se je znašla, ko je opustila pregon zoper nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Eno razpravo so na sodišču že opravili, nato pa je policija zaradi domnevne predaje zaupnega dokumenta Lomovšku obiskala tudi Kotnikovo. Karbo je zastopal odvetnik Franci Matoz, prav njega pa je najela tudi Kotnikova.