c S

EPP zaskrbljena nad razmerami v Sloveniji; odzivi ostri

14.11.2013 07:57 Ljubljana/Bruselj, 13. novembra (STA) - Evropska ljudska stranka (EPP) je v Bruslju izrazila globoko zaskrbljenost nad razmerami v Sloveniji. Soglasno je sprejela resolucijo, v kateri je med drugim opozorila na potrebo po nadaljnjih gospodarskih reformah in izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe prvaka SDS Janeza Janše. Minister Senko Pličanič svari pred komentiranjem sodnih postopkov.

Politična skupščina EPP, ki se je sestajala v torek in sredo, je sprejela resolucijo z več sklepi. Med drugim je izpostavila, da je Slovenija v težki gospodarski situaciji in da potrebuje široko podporo slovenskega prebivalstva za soočenje s posledicami finančne krize in nadaljevanje gospodarskih in drugih potrebnih reform za premostitev krize in končanje tranzicije.

Opozorila je tudi, da je Evropska komisija maja letos izpostavila, da je stanje slovenskega pravosodnega sistema nezadovoljivo, in slovenski vladi naložila vrsto ukrepov za njegovo popravo.

Z resolucijo so v EPP izrazili zaskrbljenost zaradi obsodbe predsednika SDS na sodišču prve stopnje. Kot so navedli, so seznanjeni z njegovo pritožbo na drugostopenjsko sodišče. Pri tem upajo, da bo ta obravnavana v predpisanem roku treh mesecev.

Resolucija ob tem spominja, da je pravica do poštenega sojenja in domneva nedolžnosti temeljna človekova pravica, zato v EPP pričakujejo, da postopek, ki je v teku, ne bo vodil v izključitev Janše iz politične tekme. Neodvisne organizacije, ko sta Svet Evrope in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), pa resolucija poziva, naj skrbno spremljata usklajenost postopka, ki je v teku, z vladavino prava in mednarodnimi standardi, so danes sporočili iz EPP.

EPP v resoluciji izraža tudi polno podporo svojim članicam SDS, Novi Sloveniji in SLS.

Sicer pa z resolucijo stranka opozarja tudi na potrebo po neodvisnem in nepristranskem sodstvu v vseh članicah EU ter v tem okviru poziva k hitremu sprejetju učinkovitih lustracijskih zakonov v vseh članicah, ki tega še niso storile, kot tudi njihovo dosledno izvajanje. Poudarja tudi pomen preglednosti in javnosti nadzorovanja tega procesa.

V Sloveniji sta se sicer julija mudila visoka predstavnika EPP Jerzy Buzek in Anca Boagiu. Kot je takrat poročal časnik Večer, naj bi na srečanjih z različnimi političnimi akterji, vključno s predsednikom Borutom Pahorjem, preverjala navedbe SDS o stanju demokracije v državi. Janša je takrat v tvitu potrdil, da je bila misija EPP v Slovenijo poslana na njegov predlog.

Na resolucijo se je kritično odzval slovenski pravosodni minister Pličanič. Opozoril je, da politično izrekanje o sodnih postopkih, ki še niso pravnomočno zaključeni, lahko "povzroči vtis neprimernega vplivanja na pošteno sojenje". Bistvo pravne države in sodstva je v spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ustave in zakonov ter neodvisnosti sodstva, je spomnil Pličanič v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali s pravosodnega ministrstva.

"Vsi državljani smo pred zakonom enaki in za vse v celotni EU veljajo ista jamstva v sodnih postopkih. Sodni postopki morajo biti hitri, nobena zadeva pa brez podlage v zakonu ne sme biti obravnavana prednostno zaradi kakršnekoli okoliščine strank v teh postopkih," je poudaril minister.

V teh postopkih, kot nadalje poudarja Pličanič, odloča neodvisno sodstvo na podlagi ustave in zakonov. To neodvisnost je potrebno spoštovati tudi pri političnem delovanju. Zato je posvaril pred političnim izrekanjem o sodnih postopkih, ki so v teku v katerikoli državi članici EU in ki še niso pravnomočno zaključeni.

Glede opozoril Evropske komisije, ki se nanašajo na slovenski pravosodni sistem, pa Pličanič odgovarja, da je komisija res izpostavila dve področji glede pravosodja, in sicer sodne zaostanke v pravdnih in gospodarskih zadevah ter prenovo insolvenčne zakonodaje. "Skladno s temi priporočili smo v Sloveniji že storili uspešne prve korake," je zagotovil.

Do poteze EPP so kritični tudi v največji koalicijski strani Pozitivna Slovenija (PS). Poslanka stranke in predsednica odbora DZ za zunanjo politiko Janja Klasinc je v izjavi za medije v Ljubljani menila, da je EPP "zlorabljena s strani nekaterih posameznikov, ki tudi v Sloveniji - na primer v opozicijski SDS - pozivajo k črnim scenarijem, ki kličejo trojko".

Izpostavila je, da slovensko pravosodje trimesečnega roka, ki naj bi ga imelo na voljo za odločanje o Janševi pritožbi drugostopenjsko sodišče, ne pozna. "Tisti, ki so jim to prišepnili, imajo napačne informacije ali pa so to storili namenoma," je menila.

Celoten tekst tega priporočila pa po njenem "kaže na politični pritisk neke evropske stranke na neodvisno sodstvo v polnopravni članici EU, Sloveniji".

V PS ob tem "globoko upajo", da se "vsakdanja praksa iz politike SDS v Sloveniji ne bo prenesla na evropski parket". SDS po njihovem "nadaljuje s svojo skrajnostno politiko", Klasinčevo pa skrbi tudi "siceršnja politika te stranke, ki neprestano domače probleme in notranjepolitična vprašanja rešuje na mednarodnem področju".

"V Sloveniji sodijo sodišča, ne strankarska razsodišča," je še dejala poslanka in podčrtala, da PS "takšno prakso tako domačih kot tudi tujih strank obsoja".