c S

Sedmim prijetim na tretji Mariborski vstaji sedem mesecev zapora

11.09.2013 08:13 Maribor, 10. septembra (STA) - Sedem protestnikov, ki jih je policija prijela na tretji Mariborski vstaji 3. decembra lani, je bilo danes na Okrajnem sodišču v Mariboru obsojenih na sedem mesecev zapora. Za enega je tožilstvo še pred izrekom sodbe umaknilo obtožbo, za dva pa je sodbo zavrnila sodnica. Tako tožilstvo kot obramba sta že napovedala pritožbo.

Obtožnica je skupno deset fantov bremenila suma, da so 3. decembra lani okoli 22. ure na območju Glavnega trga ali Starega mostu v Mariboru s skupinskim delovanjem poskušali preprečiti uradnim osebam uradno dejanje. Bili naj bi del dveh skupin, ki naj bi na policiste metali granitne kocke in druge predmete, ter se kljub policijskim ukazom niso želeli raziti.

Zoper enega od obdolženih Jerneja Štebiha je tožilstvo danes umaknilo obtožbo, ker je uspel dokazati, da v času domnevne aretacije ni bil na trgu ampak v gostilni. Za Igorja Janžekoviča in Boruta Podgajskega je sodnica Simona Mernik obtožbo zavrnila, saj sta za enako dejanje že plačala denarno kazen. Pri ostalih so policisti še pravočasno ustavili prekrškovni postopek.

Pri Mitji Murku, Mateju Lorberju, Niku Štamparju, Jerneju Bohaku, Antoniu Merdausu, Juriju Škergetu in Ninu Krtanjeku je sodnica ocenila, da so storili očitana dejanja iz obtožnice, ter jim naložila sedem mesecev zapora in plačilo sodnih stroškov. V kazen se jim šteje tudi okoli mesec dni, ki so ga decembra preživeli v priporu.

Kot je v obrazložitvi pojasnila sodnica, dokazi kažejo krivdo sedmerice, njihovi zagovori pa so bili neprepričljivi in medsebojno neskladni. Povedala je, da ni nujno, da so bili obsojeni sami nasilni, ampak je za obsodbo dovolj že to, da so sodelovali v skupini, ki je bila nasilna. To naj bi med drugim kazali policijski kartončki, pričanja policistov in videoposnetki, ki so bili predstavljeni sodišču.

Sodnica je ocenila, da so imeli obdolženi dovolj možnosti, da bi se še pravočasno umaknili z območja, kjer se je izvajalo nasilje, a tega zavestno niso storili. "Skupini sta metali granitne kocke, lesene palice in steklenice na policiste, kar lahko povzroči hude poškodbe ali celo smrt," je poudarila. "Izkoristili so mirne demonstracije za nasilno dejanje proti policistom, ki so opravljali svojo službo," je dodala. Kot olajševalno okoliščino pa je upoštevala, da obdolženi z izjemo Štamparja in Bohaka pred 3. decembrom lani še niso bili kaznovani.

Zagrožena kazen za očitano jim kaznivo dejanje je od dva meseca do treh let zapora, tožilstvo pa je za vseh devet zahtevalo po osem mesecev zapora, ki jih lahko odslužijo v obliki družbeno koristnega dela. Tožilec Tilen Ivić je pojasnil, da je z obsodilno sodbo zadovoljen, na oprostitev Janžekoviča in Podgajskega pa se bo pritožil. "Veseli me, da je sodišče sledilo naši tezi, da dogodki, ki smo jih obravnavali v tem postopku, niso imeli ničesar več s protesti, ampak je šlo le za vandalizem in razbijanje," je povedal v izjavi za medije po izreku sodbe.

Pritožbo so napovedali tudi odvetniki obtoženih, ki so bili nad sodbo osupli. Večina jih je ponovila, da tožilstvo nima nobenega dokaza, da so kaznivo dejanje izvajali ravno njihovi klienti. "Devet mesecev se je dobesedno iskalo priče, ki bi mojega klienta sploh lahko obremenile," je dejala odvetnica Jurija Škergeta Vesna Györkös Žnidar.

Izrek sodbe, ki predstavlja prvo obsodbo po sojenju zaradi udeležbe na nedavnih protestih v Sloveniji, je v sodni dvorani spremljal tudi "vstajniški" mariborski župan Andrej Fištravec. Kot je dejal, se je želel osebno seznaniti z razlagami obeh strani. Nekaterim pa njegova prisotnost ni bila pogodu. Odvetnik enega od obtoženih Viktor Osim je ocenil, da bi se županovo prisotnost lahko razlagalo kot pritisk na sodišče.

Po izrečeni sodbi je župan na svoji Facebook strani zapisal, da ga je na podlagi slišanega popoldanski izrek sodbe zelo presenetil. "Nekaj mora biti zelo narobe, če fantje, ki so šli na ulico, ker jim je bilo dovolj ropanja Maribora, dobijo enako kazen, kot jo je dobil glavni krivec za ropanje našega mesta," je zapisal Fištravec.

Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Dvanajst so jih po hitrem postopku obtožili sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje. Od tega sta dva že takoj na začetku sojenja priznala krivdo in bila obsojena na večmesečno pogojno zaporno kazen.

Zoper ostalih 16 oseb je bila vložena ovadba zaradi napada na uradno osebo, kar je resnejša obtožba. Kot je danes za STA pojasnil vodja mariborskega okrožnega tožilstva Drago Šketa, se zadeva trenutno nahaja v dopolnitvi na Policijski upravi Maribor. Dodal je še, da je bila vložena zahteva za preiskavo zoper 16 oseb, vendar je sodišče zoper eno osebo ustavilo preiskavo.