c S

Povzročitelj tragedije na Slovenčevi obsojen na osem let zapora

27.08.2013 12:49 Ljubljana, 27. avgusta (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je 35-letnega Deana Stanka iz Ljubljane spoznalo za krivega povzročitve prometne nesreče, v kateri sta umrli dve 19-letni dekleti, in ga obsodilo na osem let zapora. Sodbo je sodišče danes izreklo na predobravnavnem naroku, saj se je Stanko pogodil s tožilstvom in priznal krivdo.

Zaradi povzročitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu mu je sodišče prisodilo sedem let in pol zapora, zaradi kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči pa dvakrat po štiri mesece. Sodišče je nato izreklo enotno kazen osmih let zapora.

Sodišče je Stanku izreklo tudi najvišjo možno, dveletno prepoved vožnje motornih vozil, ki bo začela veljati, ko bo prestal zaporno kazen. Hkrati mu bodo odvzeli tudi vozilo, s katerim je povzročil nesrečo. Sodnica je namreč ocenila, da je Stanko "tipičen primer res nevarnega voznika".

Tožilstvo je Stanku očitalo, da je 6. maja zvečer na Slovenčevi cesti v Ljubljani na prehodu za pešce trčil v 19-letni dekleti iz Ljubljane in Izole, ki sta tedaj peš pravilno prečkali vozišče. Po močnem trčenju sta obležali, voznik pa je s kraja odpeljal. Vozilo je parkiral na Vodovodni cesti in se nekaj minut po trčenju vrnil na kraj nesreče po odpadlo registrsko tablico. Pri tem so ga opazili občani in ga zadržali do prihoda policistov. Sodnica je danes dodala, da je dekleti ob trku odbilo več kot 18 metrov daleč. Umrli sta naslednji dan.

Policisti so Stanku prostost odvzeli dan po nesreči, od privedbe pred preiskovalnega sodnika pa je v priporu, kjer bo ostal do pravnomočnosti sodbe. Njegov zagovornik Peter Volgemut je danes neuspešno predlagal, da bi njegovi stranki odredili hišni pripor. Sodnici Lei Habjanič je dejal, da ni bojazni, da bi Stanko ponovil kaznivo dejanje, saj dogodek obžaluje. Tudi sam Stanko je danes dogodek obžaloval in dejal, da mu je zelo hudo.

Obtoženčev zagovornik je tudi izpostavil, da je izrečena kazen "praktično brezpredmetna", saj bo Stanko kazen prestajal celo življenje. Po njegovem bi moral slabo vest imeti še marsikdo, saj so občani na pristojne večkrat naslovili prošnje, da je treba na prehodu za pešce, kjer se je zgodila nesreča, urediti ustrezno prometno signalizacijo, a se je to zgodilo šele po nesreči.

Tožilec Darko Novak pa je ocenil, da treba pripor podaljšati zaradi ponovitvene nevarnosti, saj je bil Stanko že dvakrat pravnomočno obsojen na pogojno kazen (zaradi napada na uradno osebo in povzročitve lažje telesne poškodbe), kaznivo dejanje je storil v času preizkusne dobe, poleg tega je bil v preteklosti kaznovan zaradi številnih kršitev cestnoprometnih predpisov.

Dve leti pred nesrečo mu je ljubljansko okrajno sodišče namreč odvzelo vozniško dovoljenje. "Njegovo spoštovanje pravnih norm je razvidno tudi iz tega, da je zapustil kraj nesreče in se vrnil po odpadlo registrsko tablico, da bi zakril sledi kaznivega dejanja," je še dejal tožilec. Spomnil je, da je imel Stanko v organizmu sledi marihuane in kokaina, preizkus alkoholiziranosti pa je pokazal 0,48 grama alkohola na kilogram krvi.

Sodnici se je kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo, zdela realna. A kljub temu nobena kazen ne bo povrnila izgubljenih življenj, je menila sodnica in dodala, da je Stanko s svojim dejanjem uničil tri družine, tudi svojo.