c S

Vlada danes tudi o zvišanju cestne dajatve

11.07.2013 08:25 Ljubljana, 11. julija (STA) - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog uredbe o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu, ki jo morajo lastniki plačevati vsako leto ob registraciji vozila in podaljšanju veljavnosti prometnega dovoljenja. Dajatev za osebna vozila naj bi se s 15. julijem zvišala za okoli 13 odstotkov.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor predlaga, naj se višina letne dajatve za motorna kolesa zviša za okoli 10 odstotkov, uredba pa naj začne veljati že s 15. julijem in ne z avgustom, kot se je pred tem omenjalo neuradno.

Za osebna vozila vseh vrst bi se dajatev zvišala za približno 13 odstotkov, za tovorna vozila pa bi se zvišala tako, da bi se spremenili kriteriji upoštevanja emisijske lastnosti vozil.

Ministrstvo predlaga, da bi lastniki osebnih vozil s prostornino motorja manjšo od 1350 kubičnih centimetrov po novem namesto 55 evrov plačali 62 evrov.

Tisti, ki imajo avtomobile s prostornino med 1350 in 1800 kubičnimi centimetri, teh je registriranih največ, bodo morali glede na predlog po novem plačati 96 evrov, kar je 11 evrov več kot doslej.

Ministrstvo ocenjuje, da se bo zaradi načrtovanih sprememb z naslova te dajatve letos nateklo za šest milijonov evrov več prihodkov oziroma skoraj 138 milijonov evrov, prihodnje leto pa naj bi se z dajatvijo zbralo za 15,3 milijona evrov več sredstev. Gre sicer že za drugo zvišanje dajatve v manj kot letu dni. Registracija vozil se je nazadnje podražila novembra.