c S

Za odvetniško zbornico vpliv izvršilne veje oblasti na pravosodje nedopusten

27.06.2013 08:19 Ljubljana, 26. junija (STA) - Vpliv izvršilne veje oblasti na pravosodje je nedopusten ter ogroža pravno državo in neodvisnost sodstva, poleg tega pa predvideno povišanje sodnih taks kaže na želje po omejitvi dostopa do sodnega varstva, so v izjavi za javnost zapisali na Odvetniški zbornici Slovenije. Po njihovem prepričanju bodo ti ukrepi krizo vrednot in prava še poglobili.

Vlada je povišanje taks predvidela v predlogu novele zakona o sodnih taksah, ki ga je potrdila in v DZ poslala danes, zanjo pa predvideva nujen postopek, je razvidno iz gradiva po današnji seji vlade. Na zbornici so sicer mislili, da se je to zgodilo že konec maja, kot so tudi povedali za STA, zato so se nanjo odzvali pravzaprav še pred sprejemom na vladi.

Novela sicer med drugim predvideva zvišanje nekaterih taks, nekatere pa se določajo na novo. Zvišujejo se predvsem takse za pravdni postopek, postopek v zakonskih sporih in sporih iz razmerij med starši in otroki, postopek izvršbe in zavarovanja ter za nekatere nepravdne postopke. Med novimi taksami pa so zlasti takse za postopek o individualnih delovnih sporih premoženjske narave.

Zaradi zagotavljanja ustavne pravice do sodnega varstva se premoženjsko šibkejšim strankam olajšuje uveljavljanje oprostitve, odloga ali obročnega plačila sodnih taks. Po predlagani ureditvi se namreč podaljšuje rok za vložitev predloga za oprostitev, odlog ali obročno plačilo sodnih taks, in sicer tako, da bo ta predlog mogoče vložiti do izteka roka za plačilo sodne takse iz plačilnega naloga.

Deloma pa se zaostrujejo pogoji za takšno oprostitev, saj bo lahko v celoti oproščen plačila sodnih taks le prejemnik denarne socialne pomoči, ostali pa bodo lahko zaprosili le za delno oprostitev, odlog ali obročno plačilo sodnih taks, je zapisano v gradivu po seji vlade.

Na odvetniški zbornici pa so prepričani, da novela s tem povsem prezre državljane, ki sicer niso prejemniki socialne pomoči, vendar bi jih stroški plačila takse ravno tako preveč obremenili in se iz tega razloga niti ne bodo odločili za sodno varstvo svojih pravic.

Neodvisnost sodstva ter pravica do sodnega varstva sta po mnenju zbornice tisti ustavni vrednoti, ki bi ju morali v času gospodarske krize intenzivno varovati in nadgrajevati. Omenjeni ukrepi pa gospodarsko krizo, kot tudi krizo vrednot in prava le še poglabljajo, so še zapisali v izjavi za javnost.

Menijo, da je za zagotavljanje načela pravne države treba vzdrževati sistem, ki omogoča državljanom in drugim ljudem dostop do sodišča. Predlog novele zakona o sodnih taksah, ki predvideva povišanje sodnih taks za 10 do 40 odstotkov, pa po mnenju zbornice kaže tendenco k omejevanju dostopa do sodnega varstva.

Kot del pravosodja so se tako čutili zavezane odzvati tudi na nedavne kritike medijev in izvršilne oblasti zoper pravosodje. Te so bile po vsebini in intenzivnosti take, da so objektivno predstavljale pritisk na sodstvo, menijo na zbornici.

Po njihovem prepričanju je samo neodvisen sodnik, vezan na ustavo in zakon, dober sodnik. Nedopusten vpliv politične oblasti na pravosodje pa po njihovem ogroža ustavno zagotovljeno načelo pravne države kot tudi neodvisnost sodstva. Kljub številnim težavam sodstva na zbornici poudarjajo, da rešitev ni v tem, da se sodstvo povsem razgradi, temveč da se mu pomaga, da ohrani neodvisnost in da izboljša strokovnost.