c S

Noveli zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi gresta v nadaljnjo obravnavo

19.06.2013 07:59 Ljubljana, 18. junija (STA) - DZ je ob koncu današnjega dela redne seje sklenil, da sta novela zakona o sodiščih in novela zakona o sodniški službi primerni za drugo obravnavo. Za obe noveli je glasovalo po 58 poslancev. Novela zakona o sodiščih po navedbah ministrstva za pravosodje povečuje nadzor nad delom sodišč, novela zakona o sodniški službi pa nad delom samih sodnikov.

V današnji razpravi so podporo obema novelama napovedali v vseh poslanskih skupinah, razen v SDS. V poslanski skupini omenjene stranke so pojasnili, da novelama ne bodo nasprotovali, podprli pa ju tudi ne bodo. So pa napovedali podporo novelama v drugi obravnavi, če bosta ustrezno popravljeni.

V razpravi o noveli zakona o sodiščih so poslanci večinoma izražali prepričanje, nekateri pa upanje, da bo izboljšala nadzor nad delovanjem sodišč. K slednjemu naj bi pripomogla predvsem nadzorna služba, ki jo predvideva novela, in naj bi na ministrstvu za pravosodje bdela nad tem, kako posamezna sodišča izvajajo letni plan dela. V kolikor bi omenjena služba ugotovila, da letni plan ni izvajan tako, kot bi moral biti, pa bi lahko predlagala zamenjavo predsednika sodišča.

V razpravi so predvsem poslanci SD izrazili pomislek nad nekaterimi pristojnostmi službe. Nekatere od njih bi lahko namreč politiki omogočile vplivati na delo sodnikov, so opozorili. Zato so napovedali, da bodo v nadaljnji obravnavi predlagali dopolnila, s katerimi bi bolj natančno določili pristojnosti službe.

Pri noveli zakona o sodniški službi pa poslanci podpirajo predvsem določbo, ki pravi, da je ministrova zahteva za službeni nadzor nad delom sodnika za predsednika sodišča zavezujoča, minister pa bi lahko v primeru, da se z ugotovitvami ne bi strinjal, zahteval tudi oceno sodniške službe.

Pri tem so sicer nekateri poslanci SDS ocenili, da novela prinaša nekatere dobre rešitve, a dvomijo, da jih bo ministrstvu za pravosodje uspelo v celoti uresničiti, saj dvomijo v resne namere koalicije pri reformi sodstva.