c S

Novela ZTro-M Zakona o trošarinah (ZTro) sprejeta zaradi doseganja večje jasnosti in določnosti zakona

11.01.2013

V praksi so se nejasnosti pokazale pri izvajanju zakona glede obsega oprostitev plačila trošarine za trošarinske izdelke, prodane v okviru mednarodnega prometa, uporabe tobačnih znamk in opredelitve zavojčka cigaret.

Poleg odprave nejasnosti, so razlogi za spremembe ZTro še: prenos izvedbenega sklepa Komisije o nadzoru energentov, uskladitev z Uredbo Sveta o upravnem sodelovanju in sodba Vrhovnega sodišča Republike Slovenije glede rokov za uveljavljanje pravic zavezancev za vračilo plačane trošarine.

Vrhovno sodišče je v svoji sodbi zastopalo stališče, da se z določitvijo rokov za uveljavljanje pravice do vračila plačane trošarine ta pravica omejuje, kar se lahko uredi le z zakonom in ne s Pravilnikom o izvajanju Zakona o trošarinah. Zato se je dopolnil 30. člen zakona, ki določa, da se zahtevek za vračilo trošarine, če ZTro ne določa drugače, vloži kot mesečni zahtevek do zadnjega dne tekočega meseca za pretekli mesec, ali kot letni zahtevek do 30. junija tekočega leta za preteklo leto. V posameznem koledarskem letu se mesečni in letni način uveljavljanja vračila trošarine izključujeta.

Dodani novi členi 54.a do 54.č, podrobneje urejajo vračila trošarin za določene energente.

Pravica do vračila trošarine za energente za industrijsko komercialni namen je v višini 50% povprečnega zneska trošarine, ki je predpisana za plinsko olje za pogonski namen v obdobju, za katero se zahteva vračilo trošarine. Zahtevek se mora vložiti kot mesečni zahtevek do zadnjega dne tekočega meseca za pretekli mesec.

Za energente, ki se porabijo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije imajo kupci pravico do vračila trošarine v višini 70% povprečnega zneska trošarine, ki je predpisana za plinskon olje. Upravičenci lahko vložijo zahtevek kot mesečni, trimesečni - v šestdesetih dneh po preteku koledarskega trimesečja ali kot letni zahtevek do 31. marca tekočega leta za preteklo leto. Izbira mesečnega, trimesečnega ali letnega (do 31. marca) zahtevka je možna tudi pri vračilu trošarine za komercialni prevoz.

Za energente, katerim je dodano biogorivo, ima plačnik trošarine pravico do vračila plačane trošarine ali do oprostitve plačila trošarine sorazmerno deležu dodanega izdelka, vendar največ do 50%.

Oblikovana je bolj jasna in nedvoumna določba 32. člena, ki med drugim ureja oprostitev plačila trošarine za izdelke, prodane na ladji ali na letalu v okviru mednarodnega prometa. Oprostitev velja za vse polete ali morsko plovbo med Slovenijo in tretjimi državami ali tretjimi ozemlji, pri čemer je odhodni oziroma namembni kraj v Sloveniji.

S to spremembo se je tudi Slovenija pridružila večini držav članic EU, ki imajo določeno najmanjše število cigaret v zavojčku. Ker v Sloveniji zavojček cigaret tradicionalno vsebuje 20 cigaret, je število 20 določeno kot najmanjše dovoljeno število cigaret v zavojčku.

Tretji odstavek 52. člena določa, da morajo biti vsi tobačni izdelki opremljeni s tobačno znamko, ki mora biti nameščena pod celofanskim papirjem, razen v primeru cigar ali cigarilosov. Pojavljale so se težave pri drobno rezanem tobaku in drugem tobaku za kajenje, ker embalaža, ravno tako kot pri cigarah in cigarilosih, ne vsebuje celofana. Zdaj je ta obveznost odpravljena, ter omogoča tudi za rezani tobak in drugi tobak za kajenje, lepljenje tobačne znamke neposredno na originalno embalažo.

Novela ZTro-M zvišuje trošarino za plinsko olje za ogrevanje s 70 na 105 evrov za 1.000 litrov. Ta znesek je v praksi sicer že uveljavljen s podzakonskim aktom (Uredba o določitvi zneska trošarine za energente) na podlagi pooblastila vladi iz 66. člena ZTro. Vendar je bila možnost poseganja in ukrepanja vlade za 50 odstotno spreminjanje zneska trošarine že izčrpana. Določanje tega istega, v praksi že uveljavljenega zneska, v določbo zakona, pa vladi omogoča izvajanje zastavljene politike, tako z vidika proračunskih prihodkov kot tudi z vidika varovanja okolja.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.