c S

Poroštva RS za obratna sredstva

24.07.2012

ZPFIGD odpravlja institut pooblaščenca, uvaja rešitve, s katerimi naj bi se pospešila možnost dajanja poroštev RS za obratna sredstva ter povišuje delež poroštva za kredite na 80 % vrednosti kredita.

Leta 2010 sprejet Zakon o poroštvih Republike Slovenije za financiranje investicij gospodarskih družb (ZPFIGD) določa upravičence, vrste in namen kreditov, pooblaščene institucije in postopke izdajanja poroštev Republike Slovenije za obveznosti gospodarskih družb iz naslova kreditov pri prvovrstnih komercialnih bankah in hranilnicah, namenjenih za financiranje investicij. Novela ZPFIGD–A je dobro leto dni po sprejetju zakona prinesla poostrene zahteve odobritve in zavarovanja poroštev ter uvedla institut pooblaščenca, ki pa se z novelo ZPFIGD-B že odpravlja.

Ker je ZPFIGD določal, da do poroštva ni upravičena gospodarska družba, ki na dan vložitve zahteve za poroštvo nima poravnanih davčnih obveznosti, kar je onemogočalo dokazovanje, je novela določbo 3. člena nekoliko omilila. Sedaj lahko družba kot dokaz predloži do 30 dni staro potrdilo DURS-a.

Ker so obratna sredstva tvegana, se ročnost kreditov zanje s treh let zniža na 1 leto. Prav tako se morajo zaradi odprave instituta pooblaščenca poroštva za obratna sredstva dodatno zavarovati, zaradi česar je delež zavarovanj zvišan iz 50 na 70%, dodatno pa se širi tudi izbor zavarovanj za poroštvo. Vodstvo družbe lahko po novem ponudi kakršno koli osebno ali stvarno zavarovanje v zahtevani višini. Dodatna varovalka je omejitev kreditov za obratna sredstva na največ 20 % letnih prihodkov družbe, ustvarjenih iz poslovanja v zadnjem poslovnem letu. Če je družba že dobila poroštva v skupni višini 20%, ne more ponovno pridobiti poroštva po ZPFIGD, dokler v celoti ne vrne kredita za obratna sredstva, zavarovanega s tem poroštvom (4. člen).

Spremenjen 10. člen predvideva za družbe, ki imajo delež kapitala med obveznostmi do virov sredstev v bilanci stanja na zadnji dan četrtletja pred vložitvijo vloge za poroštvo nižji od 35 %, plačilo 10 % višje premije za izdano poroštvo države. Če družba izvede načrt povečanja deleža kapitala, lahko v naslednjem obračunskem obdobju plačuje premijo, znižano na višino tržne cene. Podatke za določitev tržne cene sporočijo posamezne banke – to morajo storiti na poziv SID. Če v enem mesecu po vročitvi poziva zahtevanih podatkov ne posreduje, potem gospodarska družba, ki je zaprosila za poroštvo, pri tej banki ne more dobiti poroštva.

Poleg navedenih sprememb je novela prinesla možnost dajanja poroštev tudi za storitve, razen za plače in za reprezentanco (1.a člen), zvišana je bila višina poroštva in zavarovanje kredita, ki ju ureja 6. člen zakona, in sicer iz 75 na 80%.

Novela je začela veljati naslednji dan po objavi zakona v Uradnem listu, 21. julija, v roku meseca dni po njegovi uveljavitvi pa mora biti z novimi določbami zakona usklajena tudi Uredba o izvajanju Zakona o poroštvih Republike Slovenije za financiranje investicij gospodarskih družb.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.