c S

Zakon o državnem tožilstvu (ZDT-1) je usklajen z Zakonom o državni upravi (ZDU-1)

09.07.2012 Temeljni cilj sprememb in dopolnitev Zakona o državnem tožilstvu (ZDT-1) je uskladitev z novelo ZDU-1F, Zakona o državni upravi (ZDU-1). S tem, ko je ukinjeno ministrstvo za pravosodje in so njegove naloge prešle na Ministrstvo za notranje zadeve, so bile nujne nekatere spremembe.

Izobraževanja in usposabljanja državnih tožilcev bo še vedno opravljal Center za izobraževanje v pravosodju, ki je bil notranja enota Ministrstva za pravosodje. Center za izobraževanje v pravosodju bo še naprej izvajal tudi usposabljanje vodij državnega tožilstva, pri čemer bo moral glede same izvedbe, organizacije in določitve vsebine programa usposabljanja predhodno pridobiti soglasje ministra za notranje zadeve. Posamezna izobraževanja in strokovna usposabljanja državnih tožilcev pa bo lahko izvedlo tudi Ministrstvo za notranje zadeve.

V prvem odstavku 31. člena ZDT-1 se črta določba obveznega posvetovanja s kolegijem državnega tožilstva glede pristojnosti za katero je zakonsko izključno pristojen vodja državnega tožilstva  (priprava mnenja o ustreznosti kandidatov). Določba je bila neustrezna, saj je po nepotrebnem obremenjevala državne tožilce z nalogami, ki ne spadajo, oziroma se ne nanašajo na vsebino dela državnih tožilcev in njihove naloge, zaradi te dodatne aktivnosti pa jim je ostajalo manj časa za vsebinsko delo s konkretnimi primeri.

Dopolnitev drugega odstavka 59. člena je bila potrebna zaradi prenosa pristojnosti tudi glede politike štipendiranja državnih tožilcev z Ministrstva za pravosodje in javno upravo na Ministrstvo za notranje zadeve. Glede štipendiranja državnih tožilcev se smiselno uporabljajo določbe 62. in 63. člena Zakona o sodniški službi (ZSS).

Spremenjen in dopolnjen je 72. člen, ki ureja prenehanje funkcije državnega tožilca. Odpravlja nejasnost, saj jasno določa, da državnemu tožilcu preneha funkcija, če sprejme novo funkcijo, a le v primerih, ko ne nastopi mirovanje njegove državnotožilske funkcije v skladu s 46. členom ZDT-1.

Minister za notranje zadeve lahko javnim uslužbencem ob dnevu državnega tožilstva (dan pravosodja) podeli priznanja. Zaradi prenosa pristojnosti glede državnih tožilstev z Ministrstva za pravosodje in javno upravo na Ministrstvo za notranje zadeve se je prenesla tudi pristojnost v zvezi z ureditvijo podelitve priznanj. Zaradi večje jasnosti in celovitosti zakonske ureditve se ta glede podelitve priznanj državnim tožilcem in javnim uslužbencem državnih tožilstev in Ministrstva za notranje zadeve v celoti uredi v ZDT-1, torej brez sklicevanja na zakonski predpis iz resorne pristojnosti drugega ministrstva.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.