c S

28. februar je zadnji rok za napoved za odmero dohodnine od obresti in dobičkov

25.02.2011 Davčni zavezanci, ki so v letu 2010 dosegli dobičke od prodaje vrednostnih papirjev, deležev, investicijskih kuponov in obresti, morajo do 28. februarja oddati svojo davčno napoved.

Vse do konca februarja morajo davčni zavezanci, ki so v letu 2010 prejeli dohodke iz naslova obresti ali dobičkov Davčni upravi Republike Slovenije (v nadaljevanju DURS) poročati o prejetih dohodkih.

V zvezi z navedenim je DURS objavil več javnih pozivov v katerih davčne zavezance opozarja na njihovo obveznost, vrsto poročanja in kazni, ki iz nespoštovanja zakonskih zahtev sledijo. Tako morajo davčni zavezanci vložiti napoved za odmero dohodnine za leto 2010 do 28. februarja, če so dosegli dohodke iz naslova:
•    obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ter v drugih državah članicah EU, v skladu s Pravilnikom o obrazcih za napoved za odmero akontacije dohodnine in o obrazcih za napoved za odmero dohodnine od obresti, dividend in dobička iz kapitala (v ndaljevanju Pravilnik) na obrazcu DOHPREM št.4: Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ter v drugih državah članicah EU, ki je Priloga 10 k omenjenem Pravilniku. Davčno napoved oddajo le tisti davčni zavezanci, ki so  v letu 2010 dosegli skupni dohodek iz naslova obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, doseženih v letu 2010 v višini 1.000 evrov ali več. Omenjene napovedi ni dolžan predložiti nerezident, ne glede na znesek doseženih obresti. Davčni zavezanec predloži napoved pri pristojnem davčnem uradu, t.j. uradu, kjer ima davčni zavezanec stalno prebivališče.
•    dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov v skladu s Pravilnikom o obrazcih za napoved za odmero akontacije dohodnine in o obrazcih za napoved za odmero dohodnine od obresti, dividend in dobička iz kapitala na obrazcu DOHKAP št.1: Napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, ki je Priloga 11 k omenjenem Pravilniku. Omenjene obrazce uporabi pri napovedi kapitalskih dobičkov iz tega naslova tudi nerezident, ki mora napoved oddati v 15 dneh od odsvojitve vrednostnih papirjev in kapitalskih deležev. Če je zavezanec v preteklem letu opravil več kot deset obdavčljivih odsvojitev tovrstnega kapitala izvede napoved preko sistema e-davki, v nasprotnem primeru pa lahko napoved odda na obrazcu v papirnati obliki pri pristojnem davčnem uradu ali preko sistema e-davki. Pri tem velja omeniti, da mora davčni zavezanec k DOHKAP št.1 še vedno priložiti popisne liste za vsak vrednostni papir ali investicijski kupon posebej.
•    dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov pridobljenih na dan 15. 7. 2008 ali po njem v skladu s Pravilnikom o obrazcu za napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov na obrazcu DOBIFI št.1: Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov. Zavezanec v napoved ne vpisuje podatkov o odsvojitvi izvedenega finančnega instrumenta, ki ga je pridobil pred 15. 7. 2008.

DURS davčne zavezance opozarja, da je zavezanec rezident lahko kaznovan za prekršek:
•    če nepravočasno vloži davčno napoved,
•    če v nasprotju z zakonom ne vloži davčne napovedi ali
•    če v davčni napovedi navede neresnične ali nepravilne ali nepopolne podatke in s tem spravi davčni organ v zmoto.

Vse davčne zavezance, ki so v minulem letu podarili otroku ali zakoncu kapital (npr. nepremičnino) velja opozoriti, da v skladu s 1. točko drugega odstavka 100. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2) imajo možnost, da uveljavljajo odlog ugotavljanja davčne obveznosti. Kadar zavezanec uveljavlja odlog, se namreč davčna obveznost ne ugotavlja v času, ko zavezanec odsvoji kapital zakoncu ali otroku, temveč se ugotavljanje davčne obveznosti odloži do naslednje obdavčljive odsvojitve podarjenega kapitala, ki jo opravi zakonec ali otrok.
 
Pri tem mora davčni zavezanec, ki podari:
•    nepremičnino - priglasiti uveljavljanje odloga ugotavljanja davčne obveznosti pri odsvojitvi kapitala v 15 dneh od podaritve nepremičnine,
•    vrednostni papir ali delež v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja, pa do 28. februarja tekočega leta za podaritev v preteklem letu.

Uveljavljanje odloga ugotavljanja davčne obveznosti pri odsvojitvi kapitala mora davčni zavezanec priglasiti pri davčnem organu, pri katerem bi moral vložiti napoved za odmero dohodnine od dobička iz kapitala v skladu s Pravilnikom o obrazcu priglasitve uveljavljanja odloga ugotavljanja davčne obveznosti pri podaritvi kapitala zakoncu ali otroku.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.