c S

Novela ZST-1 prinaša nove takse

14.12.2010 Prva novela Zakona o sodnih taksah (ZST-1) naj bi izboljšala postopek plačevanja in ugotavljanja plačanih sodnih taks, med drugim pa se tudi znižujejo takse v zemljiškoknjižnih postopkih, odpravljajo takse za prijavo terjatev v insolvenčnih postopkih ter uvajajo nekatere nove takse.

V okviru 5. člena ZST-1, ki določa trenutek nastanka taksne obveznosti, so na novo opredeljeni še pravilo glede nastanka taksne obveznosti za postopek o predlogu za izvršbo na podlagi verodostojne listine, ki je vložen po elektronski poti, za postopek v upravnem sporu v zadevah, v katerih mora sodišče odločiti v zakonsko določenem roku ter za postopek za vzpostavitev etažne lastnine.

Določba, da je treba sodno takso plačati že ob nastanku taksne obveznosti, je bila črtana. Po novem velja, da se taksa lahko plača takoj ob nastanku taksne obveznosti oziroma kadarkoli do izteka roka po 34. oziroma 34.a členu zakona.

Skladno s tretjim odstavkom 6. člena sodišču ni treba posredovati dokazil o plačilu sodne takse, če je bila le-ta plačana s sklicem na ustrezno referenco, ki je taksnemu zavezancu dodeljena predhodno ali je navedena v plačilnem nalogu. Če plačnik pri plačilu ni uporabil obvezne reference, mora sodišču v roku, predvidenem za plačilo takse, dostaviti še potrdilo o plačilu. Izjema velja za sodne prepise takrat, ko se prepis zahteva ter za druga dejanja, ko se dejanje zahteva – v teh primerih je dokazilo o plačilu vedno treba predložiti.

Sodna taksa je plačana na dan, ko je denarno nakazilo prejeto v dobro prehodnega podračuna sodišča oziroma ko sodišče prejme dokazilo o plačilu, ne glede na to, kdaj je denarno nakazilo prejeto (6.a člen). Navedeno pomeni, da se v primeru, če bo znesek plačane takse prispel na račun sodišča šele po preteku roka za plačilo, to taksnemu zavezancu ne bo štelo v škodo. Razen v primeru, ko se taksa plača pri blagajni sodišča in se šteje, da je plačana na dan plačila, velja zakonska domneva, da je taksa plačana pravočasno, če je sodišče denarno nakazilo prejelo v treh delovnih dneh po izteku tega roka (6.b člen).

Z dopolnitvijo 10. člena se taksna oprostitev razširja tudi na centre za socialno delo, taksa pa se prav tako ne plača v postopkih odločanja o dodelitvi brezplačne pravne pomoči, o predlogu za oprostitev, odlog ali obročno plačilo sodnih taks in o pritožbi zoper sklep o tem predlogu, o ugovoru zoper plačilni nalog ter v upravnih sporih o priznanju mednarodne zaščite. Spremembe se nanašajo tudi na odlog plačila takse. Ta se lahko odloži najdlje do izdaje odločbe, takse za postopek o predlogu za izvršbo pa najdlje do preteka šestih mesecev od izdaje sklepa o izvršbi, medtem ko glede obročnega plačevanja ni več nobenih časovnih okvirov oziroma omejitev (11. člen).

V izogib dvomom o tem, v kateri velikostni razred sodi vrednost, navedena v posamezni vrstici, se je v tabeli iz 16. in 17. člena (takse glede na vrednost spornega predmeta in takse glede na vrednost predmeta v nepravdnih postopkih) navedlo, da gre pri vrednostih spornega predmeta oziroma predmeta postopka za vrednosti do vključno tiste vrednosti, ki je navedena v posamezni vrstici (»do vključno...«).

Novela prinaša tudi spremembe nekaterih taks, npr:

- odpravljena je taksa za prijavo terjatev v stečajnem postopku, zaradi česar je črtana določba o načinu določanja vrednosti predmeta za odmero te takse, medtem ko se povprečna taksa še vedno odmerja glede na vrednost predmeta postopka, pri čemer pa je določen najvišji znesek takse, ki lahko znaša največ 2.000 evrov (tabela 5.1);

- odpravljena je takso za postopek o predlogu za odpust obveznosti pri
osebnem stečaju;

- nova taksa je določena za postopek o nasprotni tožbi;

- zaradi uvedbe obveznega elektronskega vlaganja vseh zemljiškoknjižnih vlog, zaradi katerega bodo sodišča imela manj tehničnega dela, se znižujejo nekatere takse v zemljiškoknjižnih zadevah, prav tako pa je določeno, da se za vknjižbo pridobitve hipoteke na podlagi sklepa o dovolitvi izvršbe ali za ponovno vknjižbo ne plača sodna taksa;

- znižujejo se takse v sporih majhne vrednosti in sicer se taksa, plačana v postopku za izdajo plačilnega ali izpraznitvenega naloga, postopku za evropski plačilni nalog ali postopku za izvršbo na podlagi verodostojne listine, všteje v takso tarifi za redni pravdni postopek (tarifna št. 1111);

- spreminja se višina sodne takse za zavrženje ali zavrnitev zahteve za sodno varstvo (32. člen);

- na novo so določene takse za postopke po zakonu, ki ureja vzpostavitev etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in določanje pripadajočega zemljišča k stavbi.

Novela zakona bo začela veljati 1. januarja 2011.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.