c S

IZ SODNE PRAKSE: Izpolnitev nedenarne obveznosti ob prenehanju družbe po skrajšanem postopku

02.06.2010 Izjava družbenika v postopku prenehanja družbe po skrajšanem postopku se ne nanaša na nedenarne obveznosti in za izpolnitev le teh družba nima pravnega naslednika.

(okrajno sodišče) Tožeča stranka je vložila predlog za izdajo naloga za izpraznitev poslovnega prostora, katerega je bilo potrebno na podlagi ugovora tožene stranke v zvezi s prvim odstavkom 434. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP) obravnavati kot tožbo. Tožeča stranka je lastnica spornega poslovnega prostora in je ugotovila, da njene poslovne prostore brez pravnega naslova zaseda tožena stranka. Tožeča stranka zato zahteva od tožene stranke, da poslovni prostor izprazni.

Tožena stranka je kot pravna oseba podala pravočasni odgovor na tožbo in zatrjevala, da ima veljavni pravni naslov za uporabo spornega poslovnega prostora. Sodišče je opravilo narok in zadevo kot zrelo za razsojo zaključilo. Po zaključku glavne obravnave in še pred izdajo sodbe je družbenik in zakoniti zastopnik tožene stranke sodišču sporočil, da je bila tožena stranka kot družba iz sodnega registra izbrisana na podlagi pravnomočnega sklepa o prenehanju po skrajšanem postopku že pred zaključkom glavne obravnave.

Ker je v postopku sodelovala pravna oseba, ki ne more biti stranka postopka (81. člen ZPP), je sodišče na podlagi 292. člena ZPP sklenilo, da se končana glavna obravnava začne znova, hkrati pa je sodišče v skladu s petim odstavkom 81. člena ZPP tožbo zavrglo. Tožbeni zahtevek za izpraznitev poslovnih prostorov predstavlja nedenarno terjatev. Edini družbenik tožene stranke je v skrajšanem postopku prenehanja družbe podal izjavo po prvem odstavku 425. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), da prevzame obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe. Izjava se glede na dikcijo navedene zakonske določbe, ki govori o poplačilu obveznosti družbe in obveznosti plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe, ne nanaša na nedenarne obveznosti. Posledično sodišče ne more postopati po prvem odstavku 81. člena ZPP in tožečo stranko pozivati, da navede osebo, ki je lahko stranka postopka, saj za izpolnitev te obveznosti tožena stranka nima pravnega naslednika in je nadaljnje pravdanje onemogočeno. Zaradi navedenega je moralo sodišče postopati kot zgoraj navedeni in postopek ustaviti.

Pripravil: Igor Cek, odvetnik


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.