c S

Kako do zaposlitve v EU?

19.03.2010 Evropski urad za izbor osebja (EPSO) je v začetku marca objavil navodila za javne natečaje, s katerimi so opredeljena navodila za prijavo na razpis za posamezno delovno mesto.

Izraz javni sektor Evropske unije se nanaša predvsem na Evropsko komisijo (ta obsega okoli 38.000 zaposlenih), zajema pa tudi druge evropske institucije. Skupaj je v institucijah EU zaposlenih 40.000 ljudi iz različnih kulturnih in poklicnih okolij ter z različno izobrazbo, pri čemer se kategorije zaposlenih delijo na:

- uradnike za nedoločen čas,
- pogodbene uslužbence,
- začasne uslužbence (zaposlitev za določen čas),
- začasno osebje (zaposlitev za kratek čas),
- pripravnike in
- napotene državne strokovnjake.

Položaj javnega uslužbenca, zaposlenega v institucijah EU, urejajo Kadrovski predpisi za uradnike in pogoji za zaposlitev drugih uslužbencev Evropskih skupnosti (Regulation No. 2278/69). Kadrovski predpisi, veljavni že od leta 1968, se nanašajo na vse zaposlene v institucijah EU in urejajo vprašanja od sklenitve delovnega razmerja, pravic in obveznosti uradnikov do njihove pravice do plače in drugih denarnih nadomestil, na njihovi podlagi pa je Komisija ES sprejela več specialnejših aktov, ki urejajo posamezna vprašanja, npr. izobraževanje, napredovanje itd.

Navodila za javne natečaje (2010/C 57 A/01) veljajo v vseh natečajnih postopkih vseh institucij EU pri izbiranju bodočih zaposlenih. Pogojev, ki jih mora izpolnjevati kandidat za zaposlitev, navodila ne opredeljujejo, saj so ta določena v Kadrovskih predpisih (npr. 28. člen), temveč opredeljujejo prijavo na javni natečaj, sporočila s strani urada EPSO kandidatom in obratno, pristopne teste ter potek natečaja.

izbirni postopek

Zainteresirani za zaposlitev morajo v roku za oddajo izpolniti spletni obrazec za prijavo (t.i. elektronska prijava), kasneje, navadno na povabilo EPSO, pa morajo predložiti še popolno prijavno dokumentacijo (predpisan obrazec za prijavo, ki je opredeljen z razpisom ter vsa zahtevana dokazila, kot so diploma, potrdilo o državljanjstvu itd.).

Sporočila, naslovljena na kandidate za zaposlitev, pošilja EPSO izključno v angleškem, francoskem in nemškem jeziku, medtem ko jezik za sporočila kandidata uradu ni posebej določen. V zvezi s komunikacijo kandidata z uradom je posebej izpostavljeno, da se ne sme vzpostaviti neposreden ali posreden stik s člani izbirne komisije, saj se le tako lahko zagotovi njena neodvisnost. Če kandidat tega pravila ne upošteva, se lahko izključi iz natečaja.

Novi izbirni postopki, ki so se začeli izvajati v letošnjem letu, so dvostopenjski, in sicer bo moral kandidat naprej opraviti pristopni test, ki obsega računalniško podprto uvrstitveno testiranje v državah članicah (in nekaterih državah nečlanicah), temu pa sledi ocenjevalni del v Bruslju.

V ocenjevalnem centru v Bruslju se bo znanje kandidatov preverjalo z ustreznimi orodji, ki bodo glede na natečaj vključevala npr. študijo primera na zahtevanem področju, vaje, povezane s poklicno usposobljenostjo, ustno predstavitev itd.

Komisija ob zaključku natečaja sestavi t.i. rezervni seznam, to je zbirka podatkov o kandidatih, ki so uspešno opravili preizkus in jih evropske institucije lahko zaposlijo. Rezervni seznam in rok preteka njegove veljavnosti sta objavljena v Uradnem listu EU in na spletišču urada EPSO. Pri najpogostejših delovnih mestih bo rezervni seznam kandidatov veljal do konca naslednjega razpisa za ustrezno delovno mesto (samo eno leto), pri drugih pa tudi dlje (navadno tri leta).

zaposlitev

Dejstvo, da je ime kandidata vključeno na rezervni seznam, pomeni, da ga lahko ena od institucij povabi na razgovor, ne pa tudi pravice ali zagotovila za zaposlitev. Zaposlovanje je namreč v skladu z določbami Kadrovskih predpisov odvisno od potreb služb in razpoložljivih proračunskih sredstev, namen javnega natečaja pa ni zapolnitev določenega delovnega mesta, temveč zgolj oblikovanje rezerve za zaposlovanje.


Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.