c S

Okrogla miza: mag. Jožef Kovač o kaznih za prometne prekrške

15.01.2010

V zvezi s prvo temo okrogle mize, o arbitražnem sporazumu, je mag. Jožef Kovač opozoril na dolgotrajno reševanje problematike ter pozdravil namene, da se zadeve po 18. letih končno uredijo.



Glede na vse večje število prometnih nesreč s smrtnim izidom ter ob upoštevanju zakonodaje na tem področju je mag. Kovač poudaril, da se strogost kazni za prekrške navadno presoja iz dveh zornih kotov; po eni strani svojci žrtev menijo, da so kazni premile, medtem ko ostali udeleženci v prometu mislijo, da so prestroge. "Dejstvo je, da je zakonodaja že dokaj represivna, vendar pa je samo z zakonodajo nemogoče urediti zadeve. Začeti je treba drugje, in sicer s samo vzgojo, in to že v osnovni in srednji šoli ter naprej."



V zvezi s prometnimi prekrški je opozoril tudi na posebno kaznivo dejanje, ki ga opredeljuje Kazenski zakonik, in sicer predrzno vožnjo. Elementi tega kaznivega dejanja so ogrožanje življenja, hitrost, alkoholiziranost oziroma vožnja pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Ob tem je dodal, da bi na podlagi ustreznih analiz bilo treba razmisliti tudi o nadgradnji kazenske zakonodaje.









Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski
Video: Matjaž Gerčar
Fotografije: Bojan Krajnc


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.