c S

Spremembe poslovanja družb tveganega kapitala

29.07.2009 V skladu z zadnjimi spremembami Zakona o družbah tveganega kapitala (ZDTK), ki veljajo od 25. julija 2009, so družbam tveganega kapitala postavljene omejitve pri investiranju v določene dejavnosti in pri razpolaganju s sredstvi.

Po novem družba tveganega kapitala ne sme vlagati v gospodarske družbe, ki opravljajo naslednje dejavnosti:
– ladjedelništvo,
– premogovništvo,
– jeklarstvo.

Prav tako ne sme družba tveganega kapitala vlagati v:
dejavnosti, neposredno povezane z izvozom in naložbe, ki so pogojene z izvoženimi količinami, za vzpostavitev in delovanje distribucijske mreže ali za druge tekoče odhodke, povezane z dejavnostmi izvoza, ter za naložbe, katerih pogoj je, da ima uporaba domačega blaga prednost pred uporabo uvoženega blaga.
v družbe, ki niso MSP (majhna in srednje velika podjetja). Družba tveganega kapitala namreč lahko vlaga le v MSP – torej v podjetja, ki imajo manj kakor 250 zaposlenih ter letni promet, ki ne presega 50 milijonov evrov oziroma letno bilančno vsoto, ki ne presega 43 milijonov evrov.
v gospodarske družbe, ki so v skladu z zakonom, ki ureja pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, opredeljene kot gospodarske družbe v težavah.

Pri tem so postavljene tudi omejitve pri financiranju:
v ciljno MSP v vsakem dvanajstmesečnem obdobju finančna tranša ne sme presegati enega in pol milijona evrov, oziroma
20% manj, če gre financiranje začetne naložbe, stroškov za raziskovanje in razvoj ali drugih stroškov, ki predstavljajo upravičene stroške v skladu z uredbami o skupinskih izjemah, smernicami, okviri ali drugimi dokumenti Evropske unije o državnih pomočeh, v prvih treh letih prve naložbe tveganega kapitala in do celotnega prejetega zneska
v prehodnem obdobju, torej do 31. decembra 2010 najvišja tranša ne sme presegati dva in pol milijona evrov.

Pri tem mora družba tveganega kapitala, v skladu z novim 12.b členom ZDTK pri naložbah tveganega in mezzanin kapitala v MSP zagotavljati vsaj 30 odstotkov sredstev zasebnih vlagateljev, pri čemer so zasebni vlagatelji tisti, ki ne vlagajo javnih sredstev.

Pri družbi tveganega kapitala se lahko ustanovi neodvisni odbor za naložbe v MSP, pri čemer je ustanovitev neodvisnega odbora za naložbe obvezna, če gre za udeležbo v družbi tveganega kapitala zagotovljena iz javnih sredstev. Zasebni vlagatelji so v neodvisnem odboru za naložbe zastopani v sorazmerju z vloženimi deleži. Naloge neodvisnega odbora pa so:
zagotavljati analize o obstoječih in predvidenih prihodnjih razmerah na trgu ter nadzor, ter
usmerjanje družbe, ki upravlja družbo tveganega kapitala, v potencialna ciljna MSP z dobrimi možnostmi za vlaganje.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete tudi na portalu FinD-INFO Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.