c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu februarju 2009

01.03.2009

V začetku meseca februarja je bila objavljena Direktiva št. 2008/122/ES, ki se nanaša na varstvo potrošnikov v zvezi z nekaterimi vidiki pogodb časovnega zakupa, dolgoročnih počitniških proizvodov, nadaljnje prodaje in zamenjave pravic, ki izvirajo iz pogodb o časovnem zakupu. Direktiva namreč narekuje uskladitev le-teh, z vidika varstva potrošnikov pa je tudi pomembna zahteva, da morajo potrošniki imeti pravico do izbire jezika glede predpogodbenih informacij in pogodbe, prav tako pa lahko države članice zagotavljajo dodatne jezikovne različice pogodbe. Države članice morajo skladno z direktivo tudi poenotiti dolžino roka, v katerem lahko potrošnik brez navajanja razlogov in brez da bi utrpel kakršne koli stroške, odstopi od pogodbe. Države članice morajo sprejeti ustrezne predpise, skladne z direktivo, do 23. februarja 2011.

Od konca februarja velja nova Uredba št. 79/2009 o homologaciji motornih vozil s pogonom na vodik, ki pa se bo začela uporabljati šele 24. februarja 2011, to je 2 leti po uveljavitvi. Uredba določa skupna merila za homologacijo vozil, ter tako prvič usklajuje tehnične predpise za homologacijo vozil na vodikov pogon. Vodik spada med enega od naslednike nafte v prometu, zato uredba vzpostavlja zahteve v zvezi s shranjevanjem in uporabo vodika, sestavnimi deli vodikovega sistema ter pogonskim sistemom vozil. Ker se vodik šteje za čisto pogonsko sredstvo, naj bi njegova uporaba v avtomobilski industriji pripomogla tudi k zmanjšanju onesnaževanja okolja, predvsem zraka.

Na vedno večjo pozornost mednarodnih skupnosti na varovanje okolja pa kaže tudi Pravilnik št. 100 o homologaciji akumulatorskih električnih cestnih vozil. Pravilnik za omenjena vozila določa varnostne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati vsa vozila kategorij M (vozila za prevoz potnikov) in N (vozila za prevoz tovora).

Na varstvo okolja vpliva tudi varčevanje z energijo in uporaba varčnih žarnic. Na podlagi sklepa Odbora Evropskega parlamenta za okolje bo Evropska komisija letos pomladi v zakonodajni obliki sprejela uredbo, ki bo prepovedovala uporabo navadnih žarnic v Evropski uniji. Letos septembra naj bi s trga najprej umaknili najbolj potratne žarnice z močjo 100 vatov ali več, do leta 2010 naj bi prepovedali žarnice za 40 vatov ali več, od septembra 2012 pa vse navadne žarnice do vključno moči 25 vatov. Kasneje, do leta 2016, naj bi v uniji prepovedali tudi energijsko manj učinkovite halogenske žarnice razreda C.

Konec marca bo začela veljati nova Uredba št. 80/2009 o kodeksu poslovanja računalniških sistemov rezervacij, katere glavni namen je na novo urediti računalniški sistem rezervacij proizvodov v zračnem prevozu. Kodeks tako določa, da se morajo v sistem nediskriminatorno vnašati podatki o vseh prevoznikih, predstavljen mora biti nepristranski začetni prikaz, prikazane cene morajo vsebovati tudi prevoznine, davke, dodatne dajatve in pristojbine itd.

Evropski parlament je sprejel predlog za nižje stopnje davka na dodano vrednost za določeno blago in storitve. Države članice bodo tako lahko trajno uporabljale znižane stopnje DDV za delovno intenzivne storitve ter storitve, ki so zagotovljene na lokalni ravni. Te storitve so začasno navedene v prilogi IV direktive DDV, ki se uporablja do konca leta 2010. Parlament prav tako predlaga, da se na seznam blaga in storitev, upravičenih do znižane stopnje (priloga III), dodajo nekatere druge storitve, ki se zagotavljajo na lokalni ravni, kot so hišna popravila, osebna nega ali storitve v restavracijah, skupaj z nekaj tehničnimi prilagoditvami. Predlog ne spreminja načela, da uporaba znižanih stopenj za države članice ni obvezna. VEČ.

Evropski urad za izbor osebja (EPSO) je konec februarja objavil Splošne določbe za javne natečaje, ki so sestavni del besedila natečajev in kandidati se morajo z njimi obvezno seznaniti. Predpis se nanaša na javne natečaje - izbirne postopke za izbor osebja za zaposlitev v evropskih institucijah. Splošne določbe se tako nanašajo na sam natečaj in sicer na prijavo na natečaj, sporočila, ki jih urad pošilja kandidatom in obrano, pristopne teste in pisna preverjanja in končno na samo zaposlitev.

Na zaposlovanje v Evropskih skupnostih pa se nanašajo tudi Pogoji za zaposlitev drugih uslužbencev Evropskih skupnosti, ki so bili spremenjeni z Uredbo št. 160/2009. Sprememba se nanaša na akreditirane parlamentarne pomočnike - ti delajo v prostorih Evropskega parlamenta v evropskem, večjezičnem in večkulturnem okolju ter opravljajo naloge, ki so neposredno povezane z delom enega ali več poslancev pri izvajanju njihove funkcije poslanca Evropskega parlamenta.

Zaradi številnih sprememb je bila objavljena kodificirana različica Uredbe o izvozu predmetov kulturne dediščine (sedaj uredba št. 116/2009). Uredba v Prilogi I opredeljuje predmete kulturne dediščine, kot so npr. arheološki predmeti, knjige, slike, grafična dela ipd., vse starejše od 100 let, prevozna sredstva, starejša od 75 let, tiskani zemljevidi, starejši od 200 let itd., za izvoz katerih iz carinskega območja skupnosti je treba predložiti izvozno dovoljenje. Izvozno dovoljenje za predmete kulturne dediščine, ki velja v vsej Skupnosti, v nekaterih primerih ni potrebno, v določenih primerih pa se lahko tudi zavrne.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.