c S

Sprejeta je kvota za delo tujcev v letu 2009

04.02.2009 Uredba o določitvi kvote delovnih dovoljenj za leto 2009, s katero se omejuje število tujcev na trgu dela, objavljena 30. januarja, določa za letošnje leto kvoto v skupni višini 24.000.

V lanskem letu je Vlada Republike Slovenije sprejela kvoto 24.600, vendar jo je sredi julija povečala na 32.000. Ministrstvo, pristojno za delo mora spremljati izkoriščenost kvote in potrebe na trgu dela. Če na trgu pride do pomembnih sprememb, lahko Vladi predlaga sprejetje ustreznih ukrepov.

Kvota delovnih dovoljenj je namenjena tujcem, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji, in tujcem, ki se po zaključku sezonskega dela zaposlijo na podlagi dovoljenja za zaposlitev.

V kvoto se ne vštevajo delovna dovoljenja, izdana:

državljanom držav članic Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarske konfederacije in njihovim družinskim članom ne glede na državljanstvo, če se jim na podlagi sklenjenih sporazumov delovna dovoljenja izdajajo,

tujcem, za katere delovna dovoljenja niso predpisana z zakonom,

tujcem z osebnim delovnim dovoljenjem,

zastopnikom in

tujim napotenim delavcem na dodatnem izobraževanju.

Uredba kvoto tudi razporeja, in sicer: 11.000 dovoljenj za zaposlitev za zaposlovanje tujcev, 1.500 dovoljenj za delo za napotene tujce, 100 dovoljenj za delo za usposabljanje in izpopolnjevanje, 10.300 dovoljenj za delo za sezonsko delo tujcev in 100 dovoljenj za delo za individualne storitve tujcev.

Ministrstvo lahko glede na spremenjene potrebe na trgu dela prerazporedi kvote za posamezne namene. 1.000 delovnih dovoljenj pa je že na začetku nerazporejenih in se naknadno razporedijo glede na potrebe, če s prerazporeditvijo ni mogoče zagotoviti potreb na trgu dela.

Uredba je začela veljati 31. januarja 2009. Delovna dovoljenja, ki so bila izdana do njene uveljavitve, se vštevajo v kvote, določene s to uredbo. Vloge za izdajo delovnih dovoljenj, ki niso bile rešene do uveljavitve te uredbe, se obravnavajo v skladu z njenimi določbami, če je to za stranke ugodnejše.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.