c S

Na davek od premoženja lahko vplivate do 31. januarja

16.01.2009 Davek na posest stavb in prostorov plačajo občani po odločbi davčnega organa, pri čemer pa je dobro vedeti, da na višino davka lahko vplivajo, če do 31. januarja vložijo vlogo za oprostitev ali zmanjšanje davčne obveznosti.

V skladu s 14. členom Zakona o davkih občanov (ZDO) plačujejo davek od premoženja fizične osebe, ki so lastniki:
              1.        stavb, delov stavb, stanovanj in garaž,
              2.        prostorov za počitek oziroma rekreacijo.

Davek se plačuje ne glede na to ali lastnik oziroma uživalec uporablja premoženje sam ali ga daje v najem.

Osnova za davek od premoženja je vrednost stavbe oziroma prostora za počitek in rekreacijo, ugotovljena po merilih republiškega upravnega organa, pristojnega za stanovanjske zadeve in na način, ki ga določi občinska skupščina.

Pri obračunu davka od premoženja se davčna osnova zniža, če:

                      je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno bival v stanovanjskih prostorih in sicer za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine,

                      je bilo lastniku stavbe, dela stavbe oziroma stanovanja, v katerem biva imetnik stanovanjske pravice, stanovanje dodeljeno z odločbo,

                      gre za zavezanca z več kot tremi družinskimi člani, s katerimi je v letu pred letom, za katero se odmerja davek, stalno prebival v lastni stanovanjski hiši ali stanovanju in sicer se odmerjeni davek zniža za 10% za četrtega in vsakega nadaljnjega družinskega člana.

Za ožje družinske člane se štejejo zakonec, otroci in posvojenci lastnika.

V primeru solastništva stavbe pa se vrednost stanovanjske površine deli v sorazmerju s solastniškimi deleži.

Davek se odmerja po lestvici, ki jo določa 17. člen ZDO in je odvisna od vrednosti in vrste premoženja, prav tako pa je potrebno tudi upoštevati Pravilnik o valorizaciji zneskov za odmero davkov po zakonu o davkih občanov za leto 2009. Tako se za poslovne prostore, ki jih lastnik oziroma uživalec ne uporablja za opravljanje dejavnosti in jih tudi ne daje v najem za navedeni namen, stopnje davka povečajo za 50%.

Davek od premoženja, se ne plačuje od:
              1.        od kmetijskih gospodarskih poslopij;
              2.        od poslovnih prostorov, ki jih lastnik oziroma uživalec uporablja za opravljanje dejavnosti;
              3.        od stanovanjskih stavb zavezancev davka iz kmetijstva, ki so sami ali njihovi družinski člani pokojninsko in invalidsko zavarovani na podlagi dohodkov iz kmetijstva;
              4.        od stavb, ki so razglašene za kulturni ali zgodovinski spomenik;
              5.        od stavb, ki se iz objektivnih razlogov ne morejo uporabljati.

V skladu z 20. členom ZDO so davka od premoženja, ki se plačuje na posest stavb, začasno oproščeni prvi lastniki novih stanovanjskih hiš oziroma stanovanj in garaž, in sicer za deset let. Pri tem se za prvega lastnika šteje tudi tisti, ki je tako stavbo podedoval, vendar le v obsegu pravic, ki jih je imel prvi lastnik.

Oprostitev se prizna tudi za popravljene in obnovljene stanovanjske hiše oziroma stanovanja in garaže, če se je zaradi popravila ali obnove vrednosti stanovanjske hiše oziroma stanovanja ali garaže povečala za več kot 50%.

Lastništvo se šteje od prvega dne naslednjega meseca po izdaji dovoljenja za uporabo stavbe oziroma od pričetka uporabe stavbe, če se stavba prične uporabljati pred izdajo dovoljenja. Če ob pričetku uporabe, stavba še ne ustreza osnovnim pogojem za bivanje, se doba za izpolnitev teh pogojev ne všteva v dobo oprostitve, kljub temu pa se davek za ta čas ne odmerja. Če obstaja dvom, ali so izpolnjeni osnovni pogoji za bivanje, odloči o tem davčni organ na podlagi podatkov za stanovanjske zadeve pristojnega občinskega upravnega organa in krajevne skupnosti. Začasno oprostitev uveljavlja zavezanec z vlogo, ki jo vloži pri davčnem organu.

Oprostitev davka se ne prizna za prostore za počitek oziroma rekreacijo, pa tudi ne za poslovne prostore, četudi so sestavni del stanovanjske stavbe.

Zavezanec uveljavlja olajšavo s posebno vlogo, ki jo mora predložiti davčnemu organu do 31. januarja v letu, za katero se davek odmerja. V primeru, da vloga ni bila vložena v predpisanem roku, se zavezancu olajšava ne prizna. Prav tako uveljavlja zavezanec tudi začasno oprostitev davka na posest stavb in sicer z vlogo, ki jo vloži pri davčnem organu, na območju katerega je stavba, do 31. januarja v letu, za katero se davek odmerja.

Davčna obveznost za davek od premoženja nastane takrat, ko je sklenjena pogodba o prodaji. Če je zavezanec stavbo oziroma prostor za počitek oziroma rekreacijo pridobil z gradnjo, nastane davčna obveznost z izdajo dovoljenja za uporabo. Če zavezanec prične stavbo ali prostor za počitek oziroma rekreacijo uporabljati pred izdajo dovoljenja, nastane davčna obveznost s pričetkom uporabe teh prostorov. Nastanek, sprememba ali prenehanje davčne obveznosti se pri odmeri davka upošteva od prvega dne naslednjega meseca po preteku meseca, v katerem je obveznost nastala oziroma prenehala ali je prišlo do spremembe.

V skladu s 385. členom Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) mora zavezanec za davek od premoženja vložiti napoved v 15 dneh od nastanka davčne obveznosti pri davčnem organu, kjer nepremičnina leži. Prav tako je zavezanec dolžan v 15 dneh od dneva spremembe napovedati vse spremembe, ki vplivajo na višino davčne obveznosti.

Davek od premoženja na posest stavb odmeri davčni organ, v skladu s 387. členom ZDavP-2, na podlagi uradnih podatkov oziroma napovedi davčnega zavezanca z odločbo do 31. marca za tekoče leto. Davek se plačuje v trimesečnih obrokih, razen pri zavezancih, katerih odmerjeni davek ne presega 200 evrov, pri katerih se davek plača v dveh polletnih obrokih.

Zavezanci, katerim davek za tekoče leto še ni bil odmerjen, plačujejo akontacije davka za tekoče leto na podlagi odločbe iz preteklega leta.

Mesečni obroki odmerjenega davka oziroma akontacije davka zapadejo v plačilo vsakega prvega dne v mesecu, plačani pa morajo biti v 15 dneh od zapadlosti. Trimesečni in polletni obroki odmerjenega davka oziroma akontacije davka pa zapadejo v plačilo vsakega prvega v trimesečju oziroma polletju, plačani pa morajo biti v 45 dneh po zapadlosti.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete na portalu FinD-INFO Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.