c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu oktobru 2008

31.10.2008

1. novembra je začela veljati nova Uredba št. 1008/2008 o skupnih pravilih za opravljanje zračnih prevozov v Skupnosti, ki med ostalimi novostmi uvaja potrošniku prijazna pravila o transparentnosti določanja cen letalskih vozovnic. Objavljene ali ponujane letalske prevoznine in tarife (vključno oglaševanje na spletu), morajo vedno poleg osnovne cene vključevati tudi vse davke, prispevke, dodatne dajatve in pristojbine (zlasti tiste, povezane z varnostjo ali gorivom).

Konec meseca oktobra je bila objavljena kodificirana različica Direktive št. 2008/94/ES o varstvu delavcev v primeru plačilne nesposobnosti delodajalca. Skladno z Listino Skupnosti o temeljnih socialnih pravicah delavcev direktiva varuje delavce na način, da jim zagotavlja minimalno raven zaščite predvsem glede izplačila neporavnanih terjatev, ki izhajajo iz pogodb o zaposlitvi ali delovnih razmerij.

Svet Evropske unije je odobril Konvencijo Združenih narodov proti korupciji, ki se ob upoštevanju pristojnosti Skupnosti uporablja v EU. Slovenija je sicer konvencijo, katere poglavitni namen je spodbujati in krepiti ukrepe za učinkovitejše in uspešnejše preprečevanje korupcije in boj proti njej, ratificirala že marca letos.

Spremenjena Uredba št. 802/2004, ki se nanaša na nadzor koncentracij podjetij, dopolnjuje postopkovna pravila za priglasitev in proučitev koncentracij podjetij. Priglasitelji koncentracije morajo po novem predložiti podrobne podatke glede predlaganih obveznosti ter zagotoviti posebne podatke, če predlagane obveznosti pomenijo odsvojitev poslovne enote, za zagotovitev pravočasnega izpolnjevanja obveznosti pa morajo podjetja tudi imenovati fiduciarja, ki Komisiji pomaga pri spremljanju izpolnjevanja obveznosti.

Svet Evropske unije je sprejel Resolucijo št. 2008/C 253/01 o celovitem evropskem načrtu za preprečevanje ponarejanja in piratstva, ki naj bi skladno z ureditvijo o pravicah intelektualne lastnine spodbujala zaščito intelektualne lastnine in boj proti ponarejanju in piratstvu oziroma preprečevanje ponarejanja in piratstva na notranjem trgu in na mednarodni ravni. Ukrepi, ki izhajajo iz resolucije, so:

- načrt carine za boj proti piratstvu oz. preprečevanju piratstva;

- vzpostavitev mreže za hitro izmenjavo informacij o ponarejenih izdelkih in storitvah;

- usklajeno delovanje med institucijami, vključenimi v boj proti ponarejanju in piratstvu;

- preučitev pravnih podlag, ki urejajo pravice intelektualne lastnine itd.

10. oktobra je bila objavljena Odločba Komisije št. 2008/766/ES o ekvivalentnosti med kategorijami vozniških dovoljenj, ki skladno z Direktivo št. 91/439/EGS o vozniških dovoljenih določa, kdaj lahko vozniki brez zamenjave vozniškega dovoljenja upravljajo vozila ustreznih kategorij ter na kakšen način se priznavajo ekvivalentne pravice.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.