c S

V veljavi nova Notarska tarifa

20.10.2008 Notarska tarifa, ki jo po novem na podlagi Zakona o notariatu (ZN) po predhodnem mnenju notarske zbornice določa minister za pravosodje, naj bi zagotovila preglednejši način seznanitve s pristojbinami.

Glavna novost je odprava točkovnega sistema za vrednotenje predmeta in pristojbine oziroma so točke spremenjene v evre, v tarifnem delu pa so zaradi večje preglednosti uvedene tabele.

Odprava točkovnega sistema in uvedba tabel tako omogoča notarjem enostavnejši in hitrejši izračun pristojbine za opravljene notarske storitve, po drugi strani pa predstavlja transparenten in bolj pregleden način seznanitve s pristojbinami tudi uporabnikom notarskih storitev.

Novost je tudi Izvleček posebnega dela notarske tarife, ki je kot priloga 1 notarske tarife objavljen skupaj z njo in je njen sestavni del. Izobešen mora biti na vidnem mestu v notarski pisarni, tako da se stranka lahko enostavno seznani s pristojbinami za nekatere najpogosteje izvajane notarske storitve.

Za delo, ki ga notar v skladu s predpisom, ki ureja delovni čas notarjev, opravi med uradnimi urami ob sobotah, tarifa določa, da se pristojbine ne smejo zvišati. Na novo je določena tudi odmera kilometrine za uporabo osebnega avtomobila in odmera dnevnice za odsotnost iz kraja notarske pisarne; odmerita se lahko največ v višini, ki se po zakonu o dohodnini ne všteva v davčno osnovo.

Pristojbine za notarsko storitev se odmerijo:

po vrednosti predmeta (osnova za odmer je prometna vrednost predmeta

ob sklenitvi pravnega posla brez odbitka dolgov),

po strokovni zahtevnosti oziroma zapletenosti zadeve,

po strokovnem znanju s področja drugih strok,

po porabljenem času,

v stalnem znesku.

Če se pristojbina za opravljeno notarsko storitev ne more odmeriti po vrednosti predmeta in tudi ne v stalnem znesku, se odmeri po porabljenem času (9. člen), tako, da se poleg časa, ki je potreben za sestavo notarske listine ali druge notarske storitve, upošteva tudi čas, ki ga je notar porabil za posvet s stranko in drugimi udeleženci, čas za druga pripravljalna dela notarja in čas odsotnosti iz pisarne, če se storitev opravi zunaj notarske pisarne.

Dogovor o višini pristojbine, ki bi ga notar sklenil v nasprotju z določili tarife, je neveljaven, seme pa na prošnjo fizične osebe, ki je v hudi premoženjski stiski, znižati pristojbino, izjemoma pa celo odpustiti plačilo pristojbine, vendar samo če pri poslu, na katerega se nanaša notarska storitev, ni udeležena druga oseba, ki je plačila zmožna (11. člen).

V primeru uporabe tujih pravnih virov, posebnega strokovnega znanja s področja drugih strok ali pri uporabi tujega jezika ali pravnega specialističnega znanja, sme notar pristojbino zvišati iz vsakega od navedenih razlogov za 25 odstotkov, vendar iz vseh navedenih razlogov za največ 100 odstotkov.

Notar je upravičen do plačila pristojbine neposredno po opravljeni storitvi, sme pa zahtevati, da mu stranka ob naročilu storitve plača primerno akontacijo za potrebne izdatke in stroške ter za pristojbino.

Notar mora stranki izdati specificiran obračun izdatkov, stroškov in pristojbine po posameznih tarifnih postavkah. Če zavezanec za plačilo ne soglaša s pristojbino, izdatki in stroški, kot jih odmeri notar, lahko zahteva sam ali notar mirno poravnavo spora pri izvršnem odboru Notarske zbornice Slovenije.(20. člen) Notarska zbornica Slovenije mora na zaprosilo sodišča ali drugih državnih organov podati stališče o pravilnosti in primernosti zahtevanih izdatkov, stroškov in pristojbine.

Pripravil: Toni Tovornik


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.