c S

Točke VEM predstavljajo novost pri vpisih v sodni register

03.07.2008 Novela Zakona o sodnem registru (ZSReg), uveljavila se bo sredi julija, prinaša celovite rešitve potrebne za povezovanje informacijskih sistemov, ki se uporabljajo pri postopkih vpisa v sodni register in drugih postopkih, ki jih je treba opraviti za zagotovitev pogojev za začetek poslovanja podjetnika ali gospodarske družbe ali v zvezi s kasnejšimi spremembami poslovanja.

Pomembne informacijske rešitve, kot so predvsem vključitev sodnega registra v poslovni register, zagotovitev pogojev za elektronsko vlaganje predlogov za vpis in elektronsko vodenje zbirke listin ter nadomestitev objav vpisov v Uradnem listu RS z objavljanjem na javnih spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), ki so se začele uporabljati februarja letos, so pokazale, da je potrebno urediti podlage za integracijo in povezovanje teh informacijskih sistemov.

Novela tako uvaja sistem »Vse na enem mestu« (v nadaljevanju VEM), ki naj bi omogočal, da podjetniki ali družbeniki na enem mestu oddajo prijave, predloge ali druge vloge za ustrezne vpise v register (1.b člen). Določeno je katere postopke in poslovne procese obsega sistem VEM. Poslovne procese za podjetnike in gospodarske družbe v teh postopkih opravljajo točke VEM in notarji. Če pa so izpolnjeni ustrezni tehnični pogoji, lahko te poslovne procese podjetniki in gospodarske družbe opravljajo elektronsko preko sistema e-VEM.

Pogoji za pridobitev točke VEM in subjekti, ki pridobijo položaj točke VEM, so opredeljeni v 1.č členu. Točka VEM mora postopke VEM opravljati brezplačno. V novem 1.c členu je opredeljen informacijski sistem e-VEM, ki zagotavlja ustrezno informacijsko podporo za integrirano izvajanje poslovnih procesov, ki jih obsega sistem VEM. Sestavni del informacijskega sistema e-VEM je centralna elektronska hramba dokumentov (CEH). Zakon opredeljuje katere elektronske dokumente vsebuje CEH in komu je dovoljen dostop do njih.

Novi tretji odstavek 4. člena usklajuje uskladitev vpisov v sodni register z ureditvijo o vpisu podatkov o ustanoviteljih oz. članih v matičnih zakonih. Tako se pri delniški, evropski delniški, komanditni delniški družbi ter pri zavodih ne vpisujejo v sodni register podatki v zvezi z ustanovitelji, družbeniki ali člani subjekta vpisa glede identifikacijskih podatkov, vrsti in obsegu odgovornosti za obveznosti subjekta vpisa, datumu vstopa in izstopa.

Zaradi uskladitve s strukturo podatkov o osebah v centralnem registru prebivalstva in registru davčnih zavezancev bodo EMŠO kot identifikator uporabljale samo tiste fizične osebe, ki imajo v Republiki Sloveniji stalno ali začasno prebivališče, vse druge pa bodo uporabljale davčno številko (1.a člen).

Podatki o delničarjih delniške, komanditne delniške ter evropske delniške družbe se po ureditvi v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) ne vpisujejo v sodni register, ampak v centralni register nematerializiranih vrednostnih papirjev ob izdaji delnic, pri čemer je izdaja delnic kot nematerializiranih vrednostnih papirjev po 182. členu ZGD-1 obvezna za vse delniške družbe. Imenik podatkov o članih zadrug pa, kot to določa 13. člen Zakona o zadrugah (ZZad), vodijo zadruge same in sodnemu registru enkrat letno sporočijo podatke iz imenika.

Zaradi varovanja osebnih podatkov je bil že v Uredbi o sodnem registru dodan 47. a člen, ki je sedaj zaradi preglednosti pravne ureditve z enako vsebino vključen v novi 48.c člen novele.

Pripravila: Maruša Drolec


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.