c S

Splošna matura

31.03.2008 V tem mesecu je začel veljati nov Pravilnik o splošni maturi, ki med drugim razveljavlja stari pravilnik in ureja predvsem pogoje za opravljanje splošne mature, pristojnosti maturitetnih organov, izpitni red ter načine in postopke prijave in odjave k splošni maturi oziroma k posameznemu izpitu.

Vsebino splošne mature ureja že Zakon o maturi (ZMat), ki je podlaga za sprejeti pravilnik.

Splošno maturo lahko opravljajo kandidati, ki:
- so uspešno končali četrti letnik gimnazije ali maturitetni tečaj,
- ne izpolnjujejo pogojev iz prejšnje alineje, če so ali bodo v letu, v katerem bodo opravljal splošno maturo, dopolnili najmanj 21 let.

Poleg pogojev za opravljanje mature v celoti (3. člen), pa Pravilnik določa tudi pogoje za opravljanje posameznih izpitov splošne mature, in sicer posamezne izpite lahko opravljajo kandidati, ki:
- so že opravili poklicno ali splošno maturo,
- pri splošni maturi popravljajo ali izboljšujejo oceno,
- ki jim je bilo spričevalo, pridobljeno v tujini, priznano kot spričevalo o splošni maturi,
- ki so se prijavili k poklicni maturi in izpolnjujejo pogoje za opravljanje splošne mature.

Pri tem je pomembno, da posamezen maturitetni izpit lahko kandidati opravljajo le, če je ta izpit pogoj ali kriterij za vpis v visokošolski program.

V 8. člen so podrobno določene prisojnosti Državne komisije za splošno maturo, ki jih potrebuje pri obravnavanju strokovnih vprašanj v zvezi s splošno maturo ter pri vodenju strokovnih priprav splošne mature in spremljanju njene izvedbe. Državna komisija na predlog Državnega izpitnega centra imenuje predsednike in člane državnih predmetnih komisij, ki so pooblaščeni za pripravo posameznih maturitetnih izpitov, glavne ocenjevalce pa imenuje Državni izpitni center.

Posamezna šola pa ima tudi svojo šolsko maturitetno komisijo (12. člen), ki jo imenuje ravnatelj izmed učiteljev šole za obdobje od 1. novembra do 31. oktobra naslednjega šolskega leta, šolska maturitetna komisija pa imenuje šolsko izpitno komisijo (16. člen) za obdobje spomladanskega in jesenskega izpitnega roka splošne mature najkasneje do 1. aprila.

Pravilnik ureja tudi objavo maturitetnega izpitnega kataloga in posameznih predmetnih katalogov, ki jih mora Državni izpitni center objaviti na svoji spletni strani (20. člen).

V marcu dijaki četrtih letnikov opravljajo predmaturitetni preizkus (PMP), na katerem spoznajo tehnično plat izvedbe mature in ugotovijo raven že doseženega znanja pri posameznem predmetu. Šole morajo obvezno izvesti PMP iz enega predmeta skupnega dela splošne mature, ki ga vsako leto določi Državna komisija za splošno maturo.

Kandidat lahko maturo v celoti opravlja večkrat (68. člen).

Kandidat opravlja maturo v enem izpitnem roku (27. člen). Maturo v dveh delih, v dveh zaporednih rokih, lahko opravljajo le:
- kandidati s posebnimi potrebami, ki imajo odločbo o usmeritvi,
- »21-letniki«, torej kandidati, ki so ali bodo v letu, ko opravljajo splošno maturo, dopolnili 21 let,
- udeleženci izobraževanja odraslih,
- ostali kandidati, ki jim opravljanje mature v dveh delih na podlagi utemeljene vloge dovoli Državna komisija za splošno maturo (npr. športniki, kandidati, ki opravljajo sprejemne izpite na univerze v tujini …).

Kandidati se k opravljanju splošne mature prijavijo (30. člen) na svoji šoli do roka, določenega s koledarjem splošne mature. T.i. »21-letniki« in kandidati, ki opravljajo posamezni predmet splošne mature, imajo pri prijavi dve možnosti:
- prijavo oddajo na šoli po svojem izboru, kjer bi želeli opravljati maturo,
- prijavo oddajo na Državnem izpitnem centru, ki jim nato določi šolo za opravljanje mature.

Najkasneje 30 dni pred pričetkom spomladanske izpitnega roka je možna sprememba prijave na šoli, na kateri se je kandidat prijavil (32. člen).

Kandidat se lahko pisno odjavi od celotne splošne mature oziroma od posameznega izpita v roku štirih dni pred pričetkom izpitnega roka, kasneje pa le iz upravičenih razlogov navedenih v 36. členu. Prav tako mora kandidat zaradi neudeležbe na izpitnem roku splošne mature, upravičene razloge za neudeležbo sporočiti šolski maturitetni komisiji najkasneje v 24 urah po začetku izpita ter predložiti dokazila v treh delovnih dneh po izpitu, drugače se šteje, da je izkoristil izpitni rok in pri predmetu, ki se ga ni udeležil postal neocenjen.

Pravilnik podrobneje ureja še potek izpita splošne mature, naloge nadzornega učitelja, ocenjevanje, splošni uspeh, spričevala o splošni maturi.

V pravilniku so tudi taksativno naštete kršitve maturitetnih pravil (73. člen) in ukrepi (74. člen) ter postopek v zvezi z vpogledom v izpitno dokumentacijo.

Pripravila: Maruša Drolec


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.