c S

V zakonu o visokem šolstvu kršena načela pravne države

13.02.2008 Ustavno sodišče je odločilo (U-I-370/06), da se osmi odstavek 50. člena Zakona o visokem šolstvu (ZViS) razveljavi, Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu (ZViS-E) pa je v neskladju z Ustavo.

Osmi odstavek 50. člena Zakona o visokem šolstvu (ZViS) se razveljavi. Razveljavitev začne učinkovati po preteku šestih mesecev od objave te odločbe v Uradnem listu RS:

ZViS v 48. členu kot eno od temeljnih značilnosti Sveta določa, da je Svet pri opravljanju svojih nalog in odločanju samostojen ter da vse odločitve sprejema neodvisno, strokovno in nepristransko, hkrati pa osmi odstavek 50. člena ZViS določa, da strokovne, organizacijske in administrativne naloge za Svet opravlja organ v sestavi ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo. Zastavlja se vprašanje medsebojnega neskladja zakonskih določb.

Medsebojna neskladja zakonskih določb, so znotraj pravnega reda povzročila nasprotja, s katerim so bila kršena načela pravne države (2. člen Ustave). Bistvena sprememba zakonske ureditve položaja Sveta, ki je bila uvedena z ZViS-E, je prav določitev Sveta kot neodvisnega in samostojnega organa. Po enem od meril mora biti telo, pristojno za zagotavljanje kakovosti, neodvisno od visokošolskih zavodov, ministrstev ali drugih interesnih skupin.

Zato je ureditev, po kateri strokovne, organizacijske in administrativne naloge za Svet opravlja organ v sestavi ministrstva, neskladna in kot takšna v neskladju z 2. členom Ustave. Ker je torej osmi odstavek 50. člena ZViS, ob upoštevanju splošnih določb o položaju organov v sestavi ministrstva, nekonsistenten z določbo ZViS, po kateri je Svet samostojen in neodvisen organ, je v neskladju z 2. členom Ustave, zato ga je Ustavno sodišče razveljavilo.

Ker bi bilo delovanje Sveta brez strokovne službe onemogočeno, je Ustavno sodišče odločilo, da začne razveljavitev učinkovati šele po poteku šestih mesecev od objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. S sprejemom takšne odločitve je zakonodajalcu omogočilo, da v vmesnem času na novo določi, kdo bo za Svet opravljal strokovne, organizacijske in administrativne naloge.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu (ZViS-E) je v neskladju z Ustavo, ker ne ureja pravnega položaja diplomantov dosedanjih študijskih programov, ki so ob upoštevanju 49. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu (ZViS-D) zaradi pridobitve višje stopnje izobrazbe nadaljevali študij po študijskih programih iz 33. člena ZViS. Zakonodajalec je dolžan ugotovljeno neskladje odpraviti v roku šestih mesecev od objave odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije:

ZViS-E vsebuje neustavno pravno praznino, ker ne ureja pravnega položaja tistih študentov, ki so pred sprejemom prvega odstavka 15. člena ZViS-E na podlagi takrat veljavne ureditve (49. člena ZViS-D) ob vpisu v študijske programe iz 33. člena ZViS utemeljeno pričakovali, da bodo po končanem študiju iz 33. člena ZViS pridobili za eno stopnjo višjo izobrazbo od tiste, ki so jo imeli pred začetkom tega študija. Z opustitvijo takšne ureditve je zakonodajalec brez stvarnega razloga, utemeljenega v prevladujočem in legitimnem javnem interesu, posegel v pričakovane pravice omenjenih študentov, zato je ZViS-E v neskladju z načelom varstva zaupanja v pravo iz 2. člena Ustave.

Načelo varstva zaupanja v pravo kot eno od načel pravne države iz 2. člena Ustave posamezniku zagotavlja, da mu država njegovega pravnega položaja ne bo poslabšala arbitrarno, torej brez stvarnega razloga, utemeljenega v prevladujočem in legitimnem javnem interesu. Ustavno sodišče je ugotovilo, da je ZViS-E v neskladju z načelom varstva zaupanja v pravo iz 2. člena Ustave.

Zakonodajalec bo moral pravni položaj teh študentov posebej urediti in jim z novo ureditvijo zagotoviti možnost, da bodo lahko pridobili za eno stopnjo višjo izobrazbo od tiste, ki so jo imeli pred začetkom študija, in ne, da bodo ohranili tisto, ki bi jo imeli, tudi če ne bi nadaljevali študija. Ustavno sodišče sprejelo ugotovitveno odločbo in določilo zakonodajalcu rok šestih mesecev za odpravo ugotovljene neskladnost.

Pripravila: Helena Brlan


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.