c S

Pregled pravnega dogajanja v EU - 3. julij

03.07.2014 V novem pregledu se med drugim seznanite s prenovljenimi pravili glede protimonopolnih izjem, spremembami sistema DDV, novostmi pri varstvu in uveljavljanju pravic intelektualne lastnine ter zanimivo sodno prakso Sodišča EU.

S prvim januarjem nov sistem obračunavanja DDV v EU

Čez šest mesecev, 1. januarja 2015, bodo začele veljati spremembe sistema DDV v EU, ki bodo olajšale poslovanje podjetij in zagotovile bolj pošteno razdelitev prihodkov med državami članicami. Tako se bo DDV za vse telekomunikacijske in elektronske storitve ter storitve oddajanja  pri čezmejnih transakcijah med podjetji in strankami obračunaval glede na sedež oz. prebivališče stranke in ne več glede na sedež ponudnika. Vzporedno bo začel delovati tudi sistem »vse na enem mestu«, prek katerega bodo podjetja, ki poslujejo v več državah, lahko obračunala in plačala celoten DDV, kar bo zmanjšalo stroške in administrativna bremena za podjetja.

Boljše varstvo in uveljavljanje pravic intelektualne lastnine

Komisija EU je predstavila dve sporočili za boljše varstvo in uveljavljanje pravic intelektualne lastnine, in sicer Akcijski načrt za obravnavanje kršitev pravic intelektualne lastnine v Evropski uniji ter Strategijo za varstvo in uveljavljanje pravic intelektualne lastnine v tretjih državah. Akcijski načrt določa številne ukrepe za uveljavljanje pravic intelektualne lastnine, osredotoča pa se na kršitve v komercialnem obsegu (po načelu „sledenja denarja“). Strategija določa mednarodni pristop, obravnava spremembe in predlaga načine za izboljšanje sedanjih sredstev Komisije za uvajanje okrepljenih standardov pravic intelektualne lastnine v tretjih državah in za zaustavitev trgovine z blagom, ki krši pravice intelektualne lastnine.

Postopki v zvezi z globami in periodičnimi denarnimi kaznimi za repozitorije sklenjenih poslov

22. junija je začela veljati delegirana uredba 667/2014, ki določa postopke v zvezi z globami in periodičnimi denarnimi kaznimi, ki jih Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) naloži repozitorijem sklenjenih poslov ali drugim osebam, ki so predmet raziskovalnih in izvršilnih postopkov ESME, vključno s pravicami do obrambe, do izjasnitve oz. biti slišan, zastaralnimi roki, vpogledom v dokumentacijo in izračunom rokov, datumov in iztekov rokov.

Prenovljena pravila glede protimonopolnih izjem (de minimis) za manjše sporazume

Evropska komisija je objavila novo obvestilo glede sporazumov manjšega pomena, ki bistveno ne omejujejo konkurence. Spremembe pravil sledijo odločbi sodišča EU, po kateri se prvi odstavek 101. člena ne uporablja za sporazume, katerih vpliv na trgovino med državami članicami je neznaten. V obvestilu je na podlagi tržnih deležev določeno, kateri sporazumi nimajo bistvenega vpliva na konkurenco, in zanje ni potrebna posebna ocena o znatni omejitvi konkurence. Komisija je v zvezi s tem objavila vprašanja in odgovore.

Predlog Komisije za odpravo elektronskih ovir za boljše javne storitve za podjetja in državljane

Vse več je državljanov EU, ki delajo v drugih državah EU in se tja selijo, ter podjetij, ki trgujejo in poslujejo po vsej Uniji. Organizacijska zapletenost, zastareli in zapleteni postopki ter pomanjkljivo sodelovanje zelo pogosto ustvarjajo elektronske ovire, ki državljanom in podjetjem preprečujejo učinkovito uporabo javnih storitev, poleg tega pa ovirajo tudi nemoteno delovanje notranjega trga. Evropska komisija je zato sprejela predlog novega programa ISA2, ki bo državam članicam pomagal, da posodobijo svoje uprave in zagotovijo interoperabilne digitalne storitve na nacionalni in evropski ravni. Program bo zagotavljal nemoteno čezmejno ali čezsektorsko elektronsko sodelovanje med evropskimi javnimi upravami.

Jasnejša pravila EU za mladoletnike brez spremstva, ki prosijo za mednarodno zaščito

Evropska komisija je objavila predlog spremembe 4. odstavka 8. člena dublinske uredbe, s čimer naj bi se razjasnilo, katera država članica je odgovorna za obravnavo prošenj, ki jih vložijo mladoletniki brez spremstva. Položaj mladoletnih prosilcev za mednarodno zaščito, ki nimajo družinskega člana, brata ali sestre oziroma drugega sorodnika na ozemlju EU se bo s sprejetjem predloga izboljšal v skladu z sodbo sodišča EU.

Nove smernice v pomoč podjetjem v EU pri uporabi storitev v oblaku

Evropska komisija je objavila smernice, ki naj bi pomagale podjetjem pri cenejši in boljši uporabi storitev v oblaku. Objava smernic je prvi korak k standardizaciji elementov sporazuma o nivoju storitev. Tak sporazum je del pogodbe o storitvah in določa tehnične ter pravne vidike nudene storitve. Smernice bodo uporabnikom storitev v oblaku zagotavljale, da so v pogodbe s ponudniki teh storitev vključeni bistveni elementi, kot so dostopnost in zanesljivost storitev, kvaliteta podpornih storitev, varnostni vidiki, upravljanje s podatki v oblaku.

Nov logotip za večjo varnost potrošnikov pri spletnem nakupu zdravil

Evropska komisija je sprejela izvedbeno uredbo na podlagi direktive o preprečevanju vstopa ponarejenih zdravil, ki določa obliko enotnega logotipa za spletne lekarne in tehnične zahteve, ki zagotavljajo njegovo pristnost. Logotip bo v celoti na voljo v drugi polovici leta 2015 in bo zagotavljal zanesljiv ter varen nakup zdravil prek spleta.


Program podpore za proizvodnjo zelene energije ni kršitev prostega pretoka blaga

V zadevi C-573/12 so na sodišču EU presodili, da je švedski program (zeleni certifikati), s katerim se podpira spodbujanje proizvodnje zelene energije na domačem ozemlju, v skladu s pravom EU. Direktiva 2009/28 o spodbujanju uporabe zelene energije dovoljuje, da države članice s programi podpore spodbujajo proizvodnjo zeleno električno energijo. Po mnenju sodišča pa direktiva ne nalaga, da države članice take programe podpore razširijo na energijo, ki je proizvedena v drugi državi. V tem primeru gre sicer za omejitev prostega pretoka blaga, vendar pa sodišče meni, da je ta v skladu s splošnim interesom spodbujanja obnovljivih virov energije v sklopu varstva okolja in boja proti podnebnim spremembam.

Ohranitev statusa delavke v času nosečnosti

Sodišče EU je v sodbi C-507/12 ugotovilo, da lahko državljan EU, ki ni več delavec, status delavca kljub temu ohrani v nekaterih posebnih primerih po tretjem odstavku 7. člena direktive 2004/38 (začasna nezmožnost za delo, neprostovoljna brezposelnost ali poklicno usposabljanje). V skladu s sodno prakso opredelitev pojma delavec in pravice, ki iz tega izhajajo, niso nujno odvisni od obstoja delovnega razmerja. V tem kontekstu lahko ženska, ki zaradi fizičnih omejitev, povezanih z visoko nosečnostjo in neposrednimi posledicami poroda, prenehati opravljati poklicno dejavnost za določeno obdobje, ohrani status delavke. Za to pa je potrebno, da se ta ženska vrne na delo oz. si v razumnem roku po rojstvu otroka najde drugo zaposlitev.

Izvajanje zdravstvenih storitev v drugi državi članici

Generalni pravobranilec Villalón je v zadevi C-268/13 podal mnenje, da mora država članica odobriti izvedbo zdravstvene storitve v drugi državi članici, če izvedba te storitve na njenem ozemlju ni možna zaradi trenutnega in začasnega pomanjkanja sredstev v njenih bolnišnicah. Če gre v takih primerih za strukturno težavo, državi članici ni treba odobriti izvedbe te storitve, če bi taka odobritev ogrozila zmožnost delovanja njenega sistema socialne varnosti. To področje prava EU ureja uredba 1408/71.

Pripravil: Miha Jesenko


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.