c S

Sodišče EU: Vključitev provizije v obračun plačila za čas dopusta

29.05.2014 Na sodišču EU so v zadevi C-539/12 (Lock poti British Gas trading Limited) potrdili sklepne predloge generalnega pravobranilca Bota s 5. decembra 2013. Iz sodbe izhaja, da je potrebno provizijo, ki jo delavec prejema poleg redne plače, vključiti tudi v obračun plačila za čas dopusta.

Tako je generalni pravobranilec predlagal, da mora biti v plačilo v času dopusta vključen tudi dodatek, ki bi ga delavec prejel, če bi delal. V zadevi Williams proti British Airways so sodniki sodišča EU presodili, da po direktivi plača v času dopusta mora biti enaka običajni plači, če gre za enako število delovnih ur, kar pomeni poleg osnovne plače tudi dodatke vezane na učinkovitost oz. uspešnost.

Glavni pomen sodbe je v tem, da delavci ne smejo biti na slabšem zaradi dopusta. V nasprotnem bi obstajalo tveganje, da delavci ne bi jemali dopusta, kar bi bilo v nasprotju z namenom direktive. Dejanska formula izračuna dodatka k plači v času dopusta pa je v rokah nacionalnih sodnikov oz. nadaljnje pojasnitve v tem pogledu bodo potrebne.

Več o zadevi > Izplačilo provizij med letnim dopustom

Pripravil: Miha Jesenko


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.