c S

Izteka se rok uskladitve statusa študentov in upokojencev podjetnikov z določbami ZPIZ-2

13.09.2013 V skladu s 406. členom ZPIZ-2 morajo osebe v izobraževalnem procesu in upokojenci, ki so hkrati tudi nosilci izvajanja dejavnosti urediti status zavarovanca, saj bodo v nasprotnem primeru bodisi izgubili pravico do pokojnine bodisi plačevali prispevke v celoti.

Od 1. januarja 2013 se izvaja Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je prinesel vrsto sprememb pri obračunu prispevkov za socialno varnost različnih vrst zavarovancev ter postavil roke za uskladitev njihovega statusa v skladu z novimi zakonskimi določbami.

Po novem poglavju o obveznem zavarovanju se morajo v obvezno zavarovanje iz naslova pokojninskega zavarovanja vključiti vse vrste zavarovancev za poln delovni čas, pri čemer se v primeru zavarovanj iz več vrst zavarovalnih podlag še vedno upošteva zavarovalna podlaga, ki je v zakonu navedena pred drugimi. Tako se v skladu s 15. členom ZPIZ-2 za polni zavarovalni čas obvezno zavarujejo osebe, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost, če niso zavarovane po drugi zavarovalni osnovi.

Posledično to pomeni, da se morajo za polni zavarovalni čas zavarovati tudi osebe na šolanju, ki hkrati opravljajo samostojno dejavnost, ki je registrirana v poslovnem registru. V skladu z določbami 406. člena ZPIZ-2 morajo študentje do 30. septembra 2013 uskladiti svoj status, saj bodo sicer od 1. oktobra 2013 dalje morali plačevati prispevke v celoti. 1. januarja 2013 je bil namreč status tako imenovanega študentskega s.p. ukinjen, prav tako pa študentje tudi ne morejo izvajati dejavnosti preko tako imenovanega popoldanskega s.p. oz. plačevati pavšalne prispevke iz tega naslova, saj niso nikjer prednostno zavarovani za poln zavarovalni čas.

Prav tako morajo svoj status do 1. januarja 2014 urediti tudi upokojenci, prejemniki pokojnine, ki so kot uživalci pokojnine ob uveljavitvi ZPIZ-2 opravljali delo ali dejavnost, na podlagi katere so ponovno pridobili lastnost zavarovanca iz naslova zaposlenega v delovnem razmerju, samozaposlenega ali družbenika. Po določbah 5. odstavka 116. člena ZPIZ-2 se namreč uživalcu pokojnine, od prvega dne naslednjega meseca po preteku navedenega obdobja preneha izplačevati pokojnina, zavod pa po uradni dolžnosti ugotovi lastnost zavarovanca od 1. januarja 2014 naprej.

Pri tem velja omeniti, da ima uživalec starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine, ki začne ali je na dan 1. januarja 2013 delal najmanj štiri ure dnevno ali 20 ur tedensko oziroma izvajal dejavnost v obsegu najmanj polovice polnega zavarovalnega časa, možnost izplačila sorazmernega dela pokojnine, ki se izplačuje od dne izvajanja sorazmernega obsega dela ali dejavnosti. Sorazmerni del pokojnine se izplačuje po lestvici in v višini:

  • 50 %, ko zavarovanec dela 4 ure dnevno ali znaša zavarovalni čas od 20 do 24 ur tedensko;
  • 37,5 %, ko zavarovanec dela 5 ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 25 do 29 ur tedensko;
  • 25 %, ko zavarovanec dela 6 ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 30 do 34 tedensko in
  • 12,5 %, ko zavarovanec dela 7 ur dnevno ali znaša zavarovalni čas od 35 do 39 ur tedensko.

V času izplačevanja sorazmernega dela pokojnine lahko zavarovanec zahteva spremembo izplačila sorazmernega dela pokojnine zaradi spremembe števila ur dela oziroma opravljanja dejavnosti. Novi sorazmerni del pokojnine, ki se določi na novo, pa se izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po spremembi obsega dela oziroma opravljanja dejavnosti.

Povsem drugače velja za uživalce invalidske pokojnine, ki začno ponovno delati ali izvajati dejavnost, saj jim ugasne pravica do invalidske pokojnine z dnem vključitve v zavarovanje na tej podlagi oz. jim bo ugasnila s 1. januarjem 2014, če prejemniki invalidske pokojnine do tega datuma ne bodo prenehali z izvajanjem dela ali dejavnosti. Glede na sedanjo situacijo pa se predvideva, da bo tudi ponovna pridobitev pravice do invalidske pokojnine po tistem, ko bo zavarovalec prenehal opravljati delo ali izvajati dejavnost, dosti težja kot je bila do sedaj oz. kot za uživalce starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine, ki bodo nekoliko lažje ponovno uveljavili pravico do pokojnine s tega naslova.

Svoj status pa morajo do 1. januarja 2014 urediti tudi osebe, ki so se na podlagi 18. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) lahko odjavile ali vložile odjavo iz zavarovanja do 31. decembra 2012, ker njihov dobiček v zadnjih treh letih ni presegal zneska minimalne plače in so bile ob uveljavitvi tega zakona še vpisane v ustrezni register za opravljanje samostojne dejavnosti, ki se morajo do 1. januarja 2014 obvezno zavarovati.

V nasprotnem primeru bo namreč Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje in poslovnega registra za vse navedene osebe, ki se do 31.12.2013 ne bodo vključile v zavarovanje, po uradni dolžnosti ugotovil lastnost zavarovanca od 1. januarja 2014 naprej in temu ustrezno sprožil postopke:

  • za plačilo prispevkov za študente s s.p. v celoti po 145. členu ZPIZ-2;
  • ukinil izplačilo plačilo pokojnine za uživalce invalidske, starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine, ki so ponovno stopili v delovno razmerje oziroma opravljajo dejavnost;
  • obračunal prispevke za obvezno pokojninsko zavarovanje za vse, ki niso zavarovani po drugih podlagah.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.