c S

Bdimo nad potmi javnega denarja

26.08.2013 Računsko sodišče je po slovenski ustavi najvišji organ kontrole celotne javne porabe. Za poslanstvo si je zastavilo pravočasno in objektivno obveščanje javnosti o pomembnih odkritjih revizij poslovanja uporabnikov javnih sredstev, z razkrivanjem nepravilnosti in nesmotrnosti pri javnem poslovanju opozarja na odgovornost nosilcev javnih funkcij ter tako deluje v dobro vseh prebivalcev Slovenije.



Med pomembnejšimi nalogami v okviru ukrepov za povečanje učinkovitosti in uspešnosti dela Računskega sodišča, ki smo si jih zastavili pri svojem delu, je sprejetje novega Strateškega načrta Računskega sodišča za obdobje 2014-2020. Čeprav nova strategija ne bi posegla v temeljne vrednote Računskega sodišča, kot so neodvisnost, strokovnost, poštenost in odličnost, pa to ne velja za ključna področja revidiranja. Povečati bo treba pozornost na področju privatizacije, regulacije cen gospodarskih javnih služb, učinkovitosti izvajanja reform, zagotavljanja stabilnosti javnofinančne blagajne, povečevanja učinkovitosti pobiranja prihodkov, obvladovanja javnega dolga, smiselnosti oblikovanja javno-zasebnih partnerstev, promocije ciljev in rezultatov usmerjenega načrtovanja proračunov, organizacije in učinkovitosti pravosodja, optimizacije nalog lokalne samouprave, doslednosti pri razmejitvi javne službe od tržne dejavnosti ter drugih področjih.

Pri tem velja upoštevati tudi vse prednostne naloge odhodkov Evropske unije, zlasti pri krepitvi konkurenčnosti in kohezijski politiki. Z drugačnimi revizijskimi pristopi bomo morali povečati našo prisotnost v lokalnih skupnostih in pri izvajalcih negospodarskih javnih služb. Poleg revizij delovanja informacijskih sistemov in okoljevarstvenih revizij naj bi v naslednjem obdobju preveritev gospodarnosti, uspešnosti in učinkovitosti postala enako pomemben del revizij.

Več v članku >>Tomaž Vesel: Bdimo nad potmi javnega denarja


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.