c S

Zelena potrošnja in proizvodnja

09.08.2007 Evropska komisija je začela z javnimi posveti o tem, kako narediti potrošnjo sonaravno, ter želi prepričati potrošnike o uporabi izdelkov, ki imajo manjšo vsebnost ogljika in pri izdelavi katerih je največji izkoristek vira.

Sonaravni razvoj (izraz je leta 1987 uvedla Svetovna komisija za okolje in razvoj) je razvojna usmeritev, ki naj bi omogočila zadovoljevanje potreb zdajšnjih generacij ljudi, ne da bi bile z njihovo dejavnostjo ogrožene možnosti prihodnjih generacij za zadovoljevanje njihovih potreb. Zagotavljanje tovrstnega razvoja pomeni nujnost sočasnega usklajevanja razvojnih in okoljskih zahtev, sonaravni razvoj pa se osredotoča še na skrb za vse življenjske združbe na našem planetu, zmanjševanje izčrpavanja neobnovljivih naravnih virov in izboljševanje kakovosti življenja ljudi.

Načrti Evropske komisije o oblikovanju "zelenega" akcijskega načrta naj bi se nanašali predvsem na sonaravno industrijsko politiko ter sonaravno potrošnjo in proizvodnjo. Med ukrepi, ki naj bi bili uvedeni, se omenjajo:

razširitev označevanje ekoloških proizvodov;

podpiranje čistejših proizvodnih tehnik, ki vključujejo večjo učinkovitost pri izkoriščanju virov in materialov ter vpeljavo ekološkega managementa v večja industrijska podjetja;

podpiranje sonaravne potrošnje;

uvedbo različnih stopenj davkov na dodano vrednost glede na vpliv proizvodov na okolje ter okoljsko učinkovitost.

Evropski okoljski akcijski program si prizadeva doseči visoko raven varstva okolja in zdravja ljudi, za splošno izboljšanje okolja in kakovosti življenja ter navaja prednostne naloge za okoljske vidike strategije trajnostnega razvoja. Določene so prednostne okoljske naloge in cilji, predvideni so tudi številni ukrepi z namenom doseči te cilje. Program mora vzpodbujati vključevanje okoljskih vprašanj v vse politike Skupnosti in pripomoči k uresničevanju trajnostnega razvoja v trenutni in bodoči razširjeni Skupnosti.

Nov okoljski program naj bi Evropska komisija predstavila v začetku leta 2008, njegov temeljni cilj pa naj bi bila predvsem že omenjena sonaravna potrošnja in proizvodnja. Potrošnja in proizvodnja, kakršno poznamo danes, negativno vplivata na degradacijo okolja, vprašljiva pa je tudi dobava energije ter surovin. Komisija vabi vse zainteresirane, da s svojimi prispevki ter vprašanji sodelujejo pri oblikovanju novega programa (pišete jim lahko na naslov: EC-SCP-SIP-SURVEY@ec.europa.eu). (J.C.)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.