c S

Vlada prižgala zeleno luč za podražitev avtocestnih vinjet za vozila, dražje bodo za 6,8 odstotka

25.05.2023 Vlada je sledila predlogu ministrstva za infrastrukturo in podprla predlog za 6,8-odstotno podražitev avtocestnih vinjet. Letna vinjeta za avtomobile bo po novem stala dobrih 117 evrov.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na novinarski konferenci pojasnila, da so avtocestne vinjete podražili, ker je treba "zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, zato da bomo lahko izpeljali vse zastavljene projekte".

"Velika večina Slovenk in Slovencev je v letošnjem letu vinjete že kupila in bodo ta dvig občutili šele ob nakupu v naslednjem letu. Letna vinjeta za osebna vozila, ki danes stane sto deset evrov, bo po novem stala sto sedemnajst evrov in pol," je pojasnila.

Ministrica Bratušek je podražitev opravičila tudi z dejstvom, da so se vinjete nazadnje podražile leta 2013, od tedaj do danes pa je bila inflacija nekaj več kot dvaindvajset odstotkov. Povprečna plača pa se je v tem istem obdobju dvignila za nekaj več kot trideset odstotkov.

Na Darsu so si prizadevali, da bi nove cene začele veljati še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija.

Dodatna sredstva, ki jih bodo dobili od višjih cen vinjet, bodo po besedah Bratušek namenjena za vse projekte, ki jih izvaja Dars, med drugim za tretjo razvojno os in Karavanški predor.

"V letošnjem letu je predvideno, da bi se iz tega naslova dodatno pobralo 5,3 milijona evrov na letni ravni, v naslednjem letu pa bi to pomenilo 14,6 milijona evrov, to so ocene," je dejala.


>> Več: Vlada prižgala zeleno luč za podražitev avtocestnih vinjet za vozila, dražje bodo za 6,8 odstotka


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.