c S

Pred drugim krogom lokalnih volitev

01.12.2022 V nedeljo, 4. decembra 2022 bo v Sloveniji potekal drugi krog lokalnih volitev. Volivke in volivci bodo volili župane oziroma županje v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni prejel večine glasov. Po Sloveniji bo odprtih 928 volišč, glasovalo bo lahko 490.639 volilnih upravičencev. Tudi v drugem krogu lokalnih volitev bodo občinske volilne komisije volilno udeležbo in izid volitev vnašale v posebno spletno aplikacijo.

V nekaterih občinah bodo na nekaterih voliščih potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Informacijski sistem isDVK teh volitev ne podpira, zato ti podatki ne bodo na voljo na spletni strani Državne volilne komisije, pač pa na spletnih straneh občin. Na spletni strani Lokalne volitve - 2. krog bodo na voljo le podatki o drugem krogu županskih volitev.

Spletna stran Lokalne volitve 2022

Za lažje spremljanje volilnih rezultatov in volilne udeležbe v drugem krogu volitev za župane oziroma županje bo tudi tokrat na voljo spletna aplikacija isDVK (Lokalne volitve 2022 – 2. krog), ki se nahaja na spletni strani Državne volilne komisije in se izvaja na infrastrukturi Ministrstva za javno upravo.

Organizacija lokalnih volitev in izvedba, kot tudi beleženje volilne udeležbe, ugotavljanje izida glasovanja ter vnašanje podatkov v omenjeno aplikacijo, je v pristojnosti posameznih občinskih volilnih komisij. V aplikaciji je že vidna vstopna stran za prikaz kandidatov za županje in župane v drugem krogu lokalnih volitev, z grafičnim prikazom teh občin po Sloveniji.

V katerih občinah bo potekal drugi krog volitev

Na spletni strani Lokalne volitve 2022 je tako kot v prvem krogu lokalnih volitev objavljen seznam občin z obema kandidatoma v drugem krogu in interaktiven grafični prikaz občin po Sloveniji, v katerih bo potekal drugi krog volitev za župana oziroma županjo.

Volilna udeležba

Prvi podatki o volilni udeležbi bodo znani v nedeljo, 4. decembra 2022, okoli 12. ure, glede na stanje na voliščih ob 11. uri. Drugi podatki o volilni udeležbi bodo znani okoli 17. ure, glede na stanje na voliščih ob 16. uri. Podatki o volilni udeležbi, ki jih bodo vnesle občinske volilne komisije, bodo objavljeni v spletni aplikaciji isDVK, v zavihku Volilna udeležba.

Izidi glasovanja

Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani na dan volitev po 19.30 uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo na spletni strani Lokalne volitve 2022 – 2. krog osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Predčasno glasovanje

Ta teden poteka tudi predčasno glasovanje. Za razliko od predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah ali volitvah v državni zbor predčasno glasovanje v občinah lahko traja tudi manj kot tri dni, o tem odloča posamezna občinska volilna komisija. Lokacije volišč za predčasno glasovanje objavijo občinske volilne komisije na svojih spletnih straneh ali na krajevno običajen način.

Končni izid rednih lokalnih volitev 2022

Tako kot za prvi krog, morajo tudi za drugi krog lokalnih volitev občinske volilne komisije objaviti poročilo o izidu volitev v občini najpozneje šesti dan po dnevu glasovanja.

V občinah, kjer ni drugega kroga volitev, naj bi sklicali ustanovne seje občinskih svetov v 20 dneh po izvolitvi članov. V občinah, kjer bo v nedeljo drugi krog županskih volitev, pa bodo sejo sklicali najpozneje 10 dni po izvedbi drugega kroga. Zakon konkretno odločitev prepušča poslovnikom občinskih svetov.

  • Sektor za lokalno samoupravo
  • Ministrstvo za javno upravo


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.