c S

Povrnitev stroškov najemniku

03.09.2021 Najemnik je bival v stanovanju pet let. V tem času je enkrat prebelil stanovanje, pobarval okna in popravil vodovodno napeljavo. Sedaj noče plačati najemnine za zadnji mesec in trdi, da je opravil dela v vrednosti enomesečne najemnine. Ali ima prav in je upravičen do plačila teh stroškov?

Vzdrževanje stanovanja je v skladu s Stanovanjskim zakonom (SZ-1)(*1) dolžnost lastnika stanovanja, ta mora izročiti stanovanje kot predmet najema po najemni pogodbi v stanju, ki najemniku stanovanja skladno z veljavnimi normativi in standardi omogoča normalno uporabo stanovanja, vzdrževati stanovanje in skupne dele v stanovanjski ali večstanovanjski stavbi v stanju, ki zagotavlja najemniku normalno uporabo stanovanja ter skupnih delov ves čas trajanja najema, in tudi odgovarja za pravne in stvarne napake na oddanem stanovanju.(*2) Seveda je možno, da je v najemni pogodbi dogovor o vzdrževanju drugačen, a glede na zastavljeno vprašanje predvidevam, da posebnega dogovora ni bilo.

Tudi če stanovanje ni tako, da bi najemniku zagotavljalo normalno uporabo (oziroma če lastnik opusti svojo dolžnost vzdrževanja), najemnik ne more oziroma ne sme posegati v stanovanje. Najprej mora namreč stanovanjski inšpekciji predlagati, da odredi izvedbo del, ki so potrebna za zagotavljanje normalne uporabe stanovanja ali skupnih delov.(*3)  Če lastnik v roku, določenem z odločbo, ne izvede naloženih del, lahko ta dela na njegove stroške izvede najemnik sam. V tem primeru lahko stroške izvedbe del, skupaj z obrestmi, najemnik pobota s terjatvami lastnika iz naslova najemnine.(*4) 

Najemnik ima pravico opraviti (brez soglasja lastnika oziroma odločbe stanovanjske inšpekcije) popravila v stanovanju, če je popravilo neodložljivo, da se zavarujejo življenje ali zdravje stanovalcev ali stanovanje in oprema v njem pred večjo škodo, ter zahtevati povračilo stroškov, ki so nastali zaradi teh popravil.(*5) Slednje se torej nanaša predvsem na vodovodno napeljavo; če je bilo to popravilo take vrste, je najemnik v skladu z zakonom upravičen zahtevati povrnitev stroškov oziroma ste mu jih vi dolžni povrniti.

Beljenje stanovanja in barvanje oken pa sodita med izboljšave prostora, in če ni drugače dogovorjeno v najemni pogodbi, velja pravilo, da najemnik stanovanja ne sme spreminjati stanovanjskih prostorov ter vgrajene opreme in naprav ter opravljati koristnih vlaganj oziroma izboljšav v stanovanju brez predhodnega pisnega soglasja lastnika.(*6) Povrnitev lastnih vlaganj lahko zahteva ob selitvi iz stanovanja, vendar pa ima pravico do povrnitve neamortiziranega dela koristnih in potrebnih vlaganj v stanovanje, ki jih je opravil v soglasju z lastnikom, če se z njim ne dogovori drugače.(*7) 

Vir: Weber Nana, Povrnitev stroškov najemniku, Pravna praksa, št. 30-31, 2021

-------
Opombe:

(1) Ur. L. RS, št. 69/03 in nasl.
(2) Člen 92 SZ-1.
(3) Prvi odstavek 93. člena SZ-1.
(4) Drugi odstavek 93. člena SZ-1.
(5) Druga alineja 100. člena SZ-1.
(6) Prvi odstavek 96. člena SZ-1.
(7) Člen 98 SZ-1.

 


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.