c S

Prepoved izvoza cepiv proti covidu bi bila napaka

26.03.2021 Državni sekretar na britanskem ministrstvu za mednarodno trgovino Greg Hands je v intervjuju izrazil nasprotovanje vsakršnim prepovedim izvoza cepiva proti covidu-19. To bi bila napaka, je dejal. Poudaril je, da je za vse bolje, da pri tem sodelujejo. Odnose med Slovenijo in Združenim kraljestvom je ocenil kot zelo dobre.

"Mislim, da je za vse bolje, predvsem za EU in Združeno kraljestvo, da sodelujemo. Vsakršna prepoved izvoza cepiv bi bila napaka," je poudaril glede napovedi EU, da bi lahko prepovedala izvoz cepiva, če podjetja ne bodo izpolnjevala pogodb. Prepoved bi lahko po njegovih besedah škodovala zavzemanju Bruslja in Londona za to, da trgovinske poti za cepiva ostanejo odprte.

"Dobavne verige so zelo pomembne pri proizvodnji cepiv," je poudaril Hands, ki je pristojen za trgovinsko politiko in se v teh dneh mudi v Sloveniji. Ponazoril je, da je za Pfizerjevo cepivo na primer potrebnih več sestavin iz Združenega kraljestva, ki gredo nato v Pfizerjevo tovarno v Belgiji. Nato pa je izvoženo v Združeno kraljestvo ali drugam.

"Pri tem ne smeš uvesti prepovedi izvoza, to ovira trgovino, dobavne verige in posledično to pomeni, da bo manj ljudi cepljenih. Skupni interes EU in Združenega kraljestva je, da je cepljenih čim več ljudi," je izpostavil.

S trgovino s cepivi je povezan tudi spor med EU in Združenim kraljestvom glede severnoirskega protokola, ki je del sporazuma o izstopu Otoka iz EU in katerega namen je preprečiti vzpostavitev trde meje na irskem otoku.

London je v začetku marca napovedal, da konec meseca na meji med Severno Irsko in Veliko Britanijo ne bo uvedel določenih delov tega protokola, kot je bilo sprva predvideno. Zato je unija proti Združenemu kraljestvu sprožila dva pravna postopka zaradi kršenja sporazuma o brexitu.

Britanski državni sekretar je v odgovoru na vprašanje o tem, kako bo London odgovoril na ta pravna postopka, pozval k pragmatizmu. "Pri tem je treba gledati širšo sliko, ki je povezana s Severno Irsko in ohranitvijo miru, ter zagotoviti, da protokol deluje za ljudi, podjetja in potrošnike na Severnem Irskem. Severna Irska veliko trguje z Veliko Britanijo in biti moramo previdni, da ne bi vzpostavili nepotrebnih ovir pri tem trgovanju. Moramo biti pragmatični, vedno moramo misliti na mir na Severnem Irskem in tamkajšnje ljudi," je dejal v pogovoru.

Danes se je Hands sestal z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, s katerim je govoril o infrastrukturi in kako bi lahko Združeno kraljestvo Sloveniji pomagalo na tem področju. Z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom pa sta govorila o tem, kako okrepiti trgovino med državama in sodelovanju v različnih mednarodnih forumih, kot je Svetovna trgovinska organizacija.

"V splošnem so odnosi med državama, ki sta podobno misleči, članici zveze Nato, drugih podobnih mednarodnih organizacij in dobri trgovinski partnerici, zelo dobri," je ocenil Hands. Poleg tega ima Slovenija pomembno vlogo v Jugovzhodni Evropi, ki je "zelo pomembna regija za britansko zunanjo politiko", je še izpostavil.

Ljubljana, 24. marca (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.