c S

Ob letošnjem dnevu boja proti korupciji KPK s prenovljeno zakonodajo

08.12.2020 Mednarodni dan boja proti korupciji bosta letos zaznamovali vsaj dve pomembni novosti. V iztekajočem se letu je vodenje KPK prevzel novi predsednik Robert Šumi, po večletnih pripravah pa je bila končno sprejeta novela > zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Dogodki, s katerimi bodo zaznamovali ta dan, bodo tokrat potekali preko spleta.

Generalna skupščina Združenih narodov je 9. december razglasila za mednarodni dan boja proti korupciji. Datum zaznamuje obletnico podpisa Konvencije združenih narodov proti korupciji, ki je bila sprejeta 9. decembra 2003 v Meridi v Mehiki.

Kot navajajo v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), je ta prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji podpisalo že 140 držav, tudi Slovenija. Glavni poudarki so ukrepi za preprečevanje korupcije, dosledno preganjanje in kaznovanje koruptivnih dejanj ter mednarodno sodelovanje na področju preprečevanja in boja proti korupciji.

V Sloveniji je KPK, ki naj bi imela pri boju zoper korupcijo vodilno vlogo, v minulem letu dobila nova orodja za delo. Oktobra je namreč DZ potrdil novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki med drugim krepi preventivno in nadzorno vlogo KPK ter jasno razmejuje pristojnosti za pregon kaznivih dejanj korupcije med KPK na eni ter policijo in tožilstvom na drugi strani.

Novela obenem širi nabor funkcionarjev, ki morajo poročati o premoženjskem stanju, predsedniku republike pa dodeljuje večje pristojnosti pri izbiri predsednika KPK in njegovi razrešitvi.

Iztekajoče se leto je zaznamoval sprejem še enega pomembnega dokumenta. Sredi julija so v DZ namreč potrdili dolgo pričakovani etični kodeks za poslanke in poslance DZ. Besedilo kodeksa temelji na načelih ugleda in integritete, lojalnosti, pravičnosti in poštenosti, odgovornosti ter dostojnosti in spoštljivosti.

V letošnjem letu dva odmevna nadzora KPK, kmalu nova ocena na Indeksu zaznave korupcije

Sicer pa je bilo delo KPK v obdobju od decembra lani do danes javno izpostavljeno zlasti v primeru preiskave ustreznosti nakupov zaščitne opreme za boj proti epidemiji novega koronavirusa ter v primeru gostovanj nekdanje kmetijske ministrice in predsednice DeSUS Aleksandre Pivec na Krasu in Obali.

V primeru nabav zaščitne opreme je KPK na podlagi tematskega nadzora zaznala vrsto korupcijskih tveganj in dala priporočila za njihovo odpravo. Ugotovila je sume kršitev protikorupcijskega zakona, zaradi česar je napovedala izvedbo preiskav, in sume kršitev s področja pristojnosti drugih organov.

V primeru Pivčeve, ki je zaradi prepletanja službenih in zasebnih opravil ob omenjenih obiskih morala zapustiti tako položaj ministrice kot predsednice stranke, pa je KPK v predhodnem preizkusu potrdila resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Zato so v KPK uvedli preiskavo, ki so jo razširili tudi na izolskega župana Danila Markočiča.

Komisija je večino letošnjega dela opravila že pod novim predsednikom. Prejšnjega predsednika Borisa Štefaneca je na tem mestu nasledil Robert Šumi, ki je z delom začel v aprilu. Med drugim je podedoval v odnosu do drugih držav EU in OECD podpovprečno oceno na Indeksu zaznave korupcije. Januarja objavljena ocena je namreč Sloveniji na omenjenem indeksu pripisala oceno 60.

Slovenija napredka na lestvici ni zabeležila že vse od leta 2012 ter je pod povprečjem EU (64) in OECD (68). Ob enaki oceni glede na lani je pa vendarle napredovala za eno mesto. Ali je pod novim vodstvom svoj položaj izboljšala, bo predvidoma znano že čez dober mesec dni.

Zaradi epidemije covida-19 premik dogodkov na splet

Epidemija novega koronavirusa bo vplivala tudi na izvedbo letošnjih dogodkov ob tednu boja proti korupciji. Ti bodo tako v celoti potekali prek spleta. Osrednji dogodek bo namenjen predstavitvi projekta Integriteta: skupni cilj vseh generacij. Potekal bo v sredo dopoldne, na njem pa bodo govorci razpravljali o šolah in vrtcih kot temelju krepitve integritete družbe, so napovedali v KPK.

Sodelujoče na spletnem dogodku bodo nagovorili predsednik republike Borut Pahor, ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in predsednik KPK Šumi.

Sredi dneva bo potekala še okrogla miza Nasprotje interesov - tako popularen, pa tako nerazumljen institut. Govorci bodo razpravljali o tem, ali je v majhni državi, kot je Slovenija, sploh mogoče v celoti preprečiti nastanek nasprotja interesov in ali uradne osebe ustrezno poznajo dolžnosti izogibanja nasprotju interesov.

Oba dogodka bosta potekala z neposrednim prenosom na portalu Youtube, prav tako bo na njem mogoče sodelovati preko aplikacije Zoom.

Dan pozneje, v četrtek, bo potekala še novinarska delavnica Dan spletnih odprtih vrat. Z usposabljanjem želi komisija prispevati k še bolj kakovostnemu poročanju medijev ter učinkovitemu sodelovanju pri preprečevanju korupcije in ozaveščanju o njeni škodljivosti, so še navedli v KPK.

Ljubljana, 06. decembra (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.