c S

Slovaška pred volitvami

28.02.2020 Slovaška še ni prebolela umora raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka pred dvema letoma. Posledice umora in razkritij Kuciaka o vplivu mafije se kažejo tudi v kampanji pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v soboto. Po vzniku številnih protestnih strank kaže, da bodo največ koristi od razočaranja Slovakov imeli populisti in skrajneži.

Slovaki bodo v soboto volili nov parlament. Vodilnim socialdemokratom Smer-SD podpora upada, koalicijski partnerici pa bi lahko celo izpadli iz parlamenta.

Vstop vanj se sicer obeta do 12 strankam, kar pomeni, da bo parlament razdrobljen in bo verjetno težko sestaviti koalicijo, tudi zato, ker so številni zavrnili sodelovanje s stranko Smer. Obenem nihče ne želi sodelovati niti s skrajno desno Ljudsko stranko naša Slovaška (LSNS), ki bi lahko postala druga najmočnejša politična sila v državi.

Še največ volje do sodelovanja z LSNS kaže prav vladajoča Smer Roberta Fica, ki je tik pred volitvami s pomočjo njenih poslancev čez parlament spravila nekaj zadnjih ukrepov, kot je dodatno izplačilo upokojencem. Opozicija je s protestno akcijo sicer skušala blokirati glasovanje o teh ukrepih, češ da bi o njihovih uresničitvah morala odločati prihodnja vlada. Ocenili so, da si Smer s tem le kupuje glasove, poročajo tuje tiskovne agencije.

Smer-SD je državo vodila zadnjih 12 od 14 let, in to v času močne gospodarske rasti, ki je pripomogla k okrepitvi javnih financ. Priljubljenost stranki pa je začela padati po umoru Jana Kuciaka in njegove zaročenke pred dvema letoma, ko se je postopoma razkrilo, kako močan vpliv ima mafija v državi in kako razširjena je korupcija. Zaradi afere in množičnih protestov je takrat s položaja premierja odstopil predsednik Smer-SD Fico, na vrhu vlade pa ga je nasledil Peter Pellegrini. Fico sicer ohranja močno vlogo v stranki.

Kljub padcu podpore naj bi ostali socialdemokrati najmočnejša stranka v državi z okoli 17 odstotki glasov. Slabše kaže koalicijskima partnericama Slovaški nacionalni stranki (SNS) in stranki Most-Hid, saj ni jasno, ali jima bo uspelo zbrati potrebnih pet odstotkov podpore za vstop v parlament.

Razočarani Slovaki so našli zatočišče v opozicijskih strankah. Čeprav ankete skrajni LSNS napovedujejo okoli 11-odstotno podporo, strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko na koncu stranka zbrala še večjo podporo, saj si morda ljudje v anketi ne upajo priznati, da jih nameravajo podpreti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Stranka je začela svojo politično pot z Marianom Kotlebo, ki se je s podporniki paradiral v oblačilih, ki so spominjala na nekdanjo Hlinkovo gardo v času nacizma. Sedaj so črno uniformo zamenjali z zeleno obleko, s čimer nagovarjajo tudi zmernejše volivce. Gonilo stranke je sovraštvo do elit v Bratislavi in Bruslju, do Romov, migrantov in homoseksualcev, poroča nemški tednik Der Spiegel.

Po anketah je sicer na drugem mestu z okoli 13-odstotno podporo sredinska stranka Olano, ki je na evropski ravni del desnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). V domači Slovaški pa stranko kljub desetim letom v parlamentu še vedno razumejo kot protestno in njen karizmatični vodja Igor Matovič vedno znova preseneča s protestnimi akcijami. Nedavno je na vilo nekdanjega socialdemokratskega finančnega ministra v Cannesu obesil transparent z napisom Last Slovaške, saj da je bila kupljena z ukradenim denarjem državljanov.

Opozicijske stranke so mu nemudoma očitale populizem. Kljub temu ima Matovič možnosti, da postane naslednji premier Slovaške, če mu bo le uspelo poenotiti razdrobljeno opozicijo, ki jo sestavljajo sredinske, liberalne in napredne stranke, ki so vse v predvolilnem času nagovarjale volivce z bojem proti korupciji, poroča nemški tednik Die Zeit.

Vstop v parlament so sicer pred časom napovedovali kar 12 strankam, po zadnjih anketah pa bi jih petodstotni prag lahko prestopilo devet, večina pa naj bi dobila manj kot devet odstotkov glasov.

Za večino v parlamentu bi tako predvidoma potrebovali od pet do sedem strank, kar pomeni, da se bodo težko usklajevale. Alternativa bi bila, da bi vlado spet oblikovala Smer-SD ob tihi podpori LSNS, je za Neuer Zürcher Zeitung ocenila politologinja Aneta Vilagi.

Na Slovaškem tako že pred volitvami ugibajo o predčasnih volitvah, ki pa bi še okrepile LSNS, je opozorila Vilagijeva.

V državi s 5,45 milijona prebivalci bodo volišča v soboto sicer odprta od 7. do 22. ure. Svoj glas lahko oddajo vsi državljani, starejši od 18. let.

Bratislava, 27. februarja (STA) 


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.