c S

Varuh je v posameznih primerih prispeval k odpravi nepravilnosti

27.02.2020 V tem tednu mineva leto dni, odkar je šestletni mandat varuha človekovih pravic začel Peter Svetina. Ugotavlja, da je varuhu v posameznih primerih uspelo prispevati k odpravi nepravilnosti, kršitev ali krivic. Sicer pa si želi, da bi se politična situacija v državi čim prej stabilizirala, ker je v predalih več pomembnih predlogov zakonov.

Država mora po njegovih besedah skrbeti za to, da postopki tečejo kontinuirano in učinkovito ne glede na aktualno politično dogajanje, v njenem ospredju pa morajo biti najprej človek in njegove težave, so zapisali pri varuhu.

Sicer pa izraža zadovoljstvo, da so se v času od 24. februarja lani, ko je nastopil mandat, nekatere težave rešile. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je denimo občutno zmanjšalo zaostanke pri odločanju o pravicah iz javnih sredstev. Plod učinkovitega sodelovanja je tudi urgentno ukrepanje in zagotovitev dodatnih sredstev za posebne socialne zavode, kjer v nevzdržnih razmerah živijo osebe z različnimi diagnozami. Odprtje novih prostorov v Domu Lukavci je tako prvi korak k normalizaciji bivalnih razmer v teh zavodih, ocenjuje.

Po številnih intervencijah varuha je bil sprejet tudi zakon, ki rešuje problematiko dodatkov za slepe in slabovidne otroke in popravlja krivice s tega področja. Prav tako je varuh uspel z ureditvijo delnega plačila za izgubljeni dohodek, tako da sta po novem do njega upravičena oba starša hkrati, kadar zaradi nege in varstva otroka začneta oba delati krajši delovni čas.

Ministrstvo za infrastrukturo in vlada pa sta prisluhnila varuhovim opozorilom in s spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu s 1. julijem letos uvedla brezplačen medkrajevni javni potniški prevoz za študente invalide.

Veliko izzivov po Svetinovi oceni še čaka na področju ranljivih skupin. Država bi morala revščino, ki v času blaginje ne bi smela imeti prostora, preprečiti z učinkovitejšimi instrumenti, meni. Državo poziva tudi k izvajanju konvencije o pravicah invalidov, tako da bo invalidom omogočeno dostojno življenje in bivanje v domačem okolju.

Prav tako bo še naprej glasen pri okoljski problematiki, saj se odgovorni ne odzivajo na priporočila iz varuhovih letnih poročil. Poleg tega bo nadaljeval s poudarjanjem pomena, ki ga ima etika javne besede. Vedno znova je namreč zaskrbljen nad nestrpno retoriko javnih oseb in kulturo komuniciranja v družbi nasploh, so še navedli pri varuhu.

DZ je specialnega pedagoga Svetino 29. januarja lani potrdil za varuha človekovih pravic z 89 glasovi za in brez glasu proti. To je bila najvišja podpora, s katero je bil imenovan kateri koli varuh v Sloveniji dotlej.

Ljubljana, 26. februarja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.