c S

Pred Italijo odločilni teden v reševanju vladne krize

20.08.2019 Potem ko je pred dvema tednoma italijanska koalicija skrajno desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd de facto razpadla, je pred italijansko politiko odločilni teden. Premier Giuseppe Conte bo v torek nagovoril senat, nato pa bodo odprte različne možnosti. Med drugim bi lahko glasovali o nezaupnici njemu ali pa bi sam ponudil odstop.

Vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini je 9. avgusta z vložitvijo nezaupnice Conteju dejansko končal koalicijsko sodelovanje z gibanjem. 14-mesečno sodelovanje so zaznamovala številna nesoglasja med strankama, predvsem na področjih avtonomije, pravosodne reforme, priseljevanja in varnosti. Odločilen je bil spor glede gradnje hitre železniške proge med italijanskim Torinom in francoskim Lyonom, ki ji gibanje nasprotuje, Liga pa podpira.

Cilj notranjega ministra so sicer predčasne volitve do konca oktobra, saj želi izkoristiti visoko javnomnenjsko podporo Lige, ki trenutno znaša med 36 in 38 odstotkov. Prizadeval si je, da bi o nezaupnici premierju glasovali že pretekli teden, a sta Gibanje pet zvezd in opozicijska Demokratska stranka (PD) to preprečila.

Namesto tega sta ti dve stranki podprli predlog, v skladu s katerim bo premier v torek v senatu spregovoril o politični krizi. Nato bodo odprte različne možnosti. Parlament bi lahko glasoval o nezaupnici ali pa bi premier predsedniku države Sergiu Mattarelli ponudil odstop. S tem bi odprl pot morebitnim predčasnim volitvam ali prehodni vladi, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Končno besedo bo imel v vsakem primeru Mattarella. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi. Lahko bi jih pripravili že oktobra.

Predsednik bi lahko imenoval tudi tehnično vlado, da bi sprejeli proračun za leto 2020. Volitve bi bile v tem primeru spomladi prihodnje leto.

Nekdanji premier iz vrst PD Matteo Renzi je medtem Gibanju pet zvezd pod vodstvom Luigija Di Maia predlagal oblikovanje prehodne vlade, da bi sprejeli proračun za prihodnje leto. A so v obeh strankah glede sodelovanja razdeljeni.

Tovrstni prehodni vladi ostro nasprotuje Salvini, ki je, da bi jo preprečil, pripravljen tudi nadaljevati sodelovanje z dosedanjim koalicijskim partnerjem. Povedal je, da bo Liga prisluhnila Conteju in ga podprla, če jih bo prepričal. V nasprotnem primeru je napovedal proteste svojih podpornikov po vsej Italiji.

Že pretekli teden je gibanju ponudil podporo za predlogu o zmanjšanju števila članov parlamenta z 945 na 600, nato pa bi takoj odšli na predčasne volitve.

A je vodstvo gibanja v nedeljo odločilo, da vodja Lige in notranji minister ni več verodostojen partner. Tako so očitno zaprli vrata možnostim za nadaljevanje sodelovanja. Zahtevajo tudi Salvinijev odstop.

Poleg tega analitiki opozarjajo, da bi se predčasne volitve močno oddaljile, če bi potrdili zmanjšanje števila parlamentarcev, o čemer bo spodnji dom parlamenta predvidoma glasoval v četrtek. Zmanjšanje števila parlamentarcev bi namreč morali potrditi še na referendumu. Sama priprava in izvedba referenduma bi lahko po ocenah analitikov trajala pol leta, nato bi morali spremeniti še volilne okraje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijansko vlado pa ta teden čaka še ena pomembna naloga. Do prihodnjega ponedeljka mora namreč v Bruselj poslati predlog kandidata za evropskega komisarja iz Italije. Vlada se o kandidatu še ni uskladila, Liga pa želi po zmagi na majskih evropskih volitvah sama predlagati komisarja.

Rim, 19. avgusta (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.