c S

Izvršitelj mora odvzem otroka skrbno načrtovati

02.07.2019 Ob razpadu družine je v največjo korist otroka, da se starša sporazumeta o njegovem varstvu in vzgoji. Če tega ne zmoreta, o tem odloči sodišče. V večini primerov starša upoštevata odločbo sodišča, sicer je potrebna prisilna izvršba, tudi odvzem otroka. Po spremembah pravilnika, ki so začele veljati junija, ga mora izvršitelj skrbno načrtovati.

Odvzem otroka je mogoče izvesti z različnimi pravnimi ukrepi - od takšnih, ki so začasne narave, do takšnih, ki so posledica končne odločitve sodišča. Prisilna izvršba, ki pride v poštev, če starša ne upoštevata sodne odločbe, je urejena v zakonu o izvršbi in zavarovanju.

Odločbe, ki se nanašajo na varstvo in vzgojo ter stike z otrokom, se praviloma izvršijo z izrekanjem denarnih kazni, s katerimi naj bi starša prisilili, da izpolni svojo obveznost. V posebej utemeljenih primerih lahko sodišče odloči, da se otroka odvzame osebi, pri kateri je, in ga izroči osebi, ki ji je zaupan v vzgojo in varstvo.

Izvršitelj mora sodelovati s sodnikom in CSD

Po spremembah pravilnika o opravljanju službe izvršitelja, ki so začele veljati 8. junija, mora izvršitelj odvzem posebej skrbno načrtovati skupaj s sodnikom in strokovno osebo centra za socialno delo (CSD), ki mora biti navzoča ves čas izvršbe, so pojasnili na vrhovnem sodišču.

Glede na spremenjeni pravilnik mora izvršitelj ravnati obzirno in upoštevati otrokovo starost, duševno razvitost, občutljivost in osebne lastnosti. Odvzem ne sme potekati javno. Če je po mnenju strokovne osebe najprimerneje odvzeti otroka iz vrtca, šole ali socialno-varstvenega zavoda, bolnišnice ali športnega oz. kulturnega združenja, mora izvršitelj prej navezati stik z njimi. Otroka lahko odvzamejo ob zaključku dnevnega programa varstva oziroma izobraževanja, razen če je treba zaradi otrokove koristi ukrepati drugače.

Varuh človekovih pravic načeloma sicer meni, da šola ni primeren prostor za potek izvršbe oz. odvzem otroka. Obstaja namreč nevarnost njegove stigmatizacije, če ga odpeljejo iz družbe vrstnikov. Še zlasti je šola neprimerna za tak postopek, če bi ga lahko izvedli drugje in to ne bi bilo v škodo otroku. "Vedno mora biti korist otroka poglavitno vodilo pri odločanju," so opozorili pri varuhu.

Najboljša rešitev je sklenitev sporazuma med staršema o vprašanjih glede otroka

Sodniki in izvršitelji se po zagotovilu vrhovnega sodišča zavedajo občutljivosti izvršb v družinskih zadevah. Glede na to Center za izobraževanje v pravosodju skupaj z zbornico izvršiteljev novembra pripravlja poseben medinstitucionalen posvet o postopkih priprave in izvedbe prisilnega odvzema otroka. Skupaj s strokovnjaki iz otroške psihologije bodo skušali poiskati možnosti, ki so za otroka najmanj boleče.

Najboljša rešitev pa je, da starša presežeta težave v medsebojnem odnosu in o vprašanjih glede otroka skleneta sporazum. K temu bo morda pripomogel tudi institut predhodnega svetovanja na CSD, ki ga uvaja družinski zakonik, so navedli na vrhovnem sodišču.

Po členu, ki ureja svetovanje pred začetkom postopka za varstvo koristi otroka, se starša še pred vložitvijo predloga sodišču o odločitvi glede varstva in vzgoje otroka, udeležita predhodnega svetovanja pri CSD o otrokovem preživljanju, stikih ali vprašanjih glede izvajanja starševske skrbi, ki bistveno vplivajo na otrokov razvoj.

Namen takšnega svetovanja je starša opozoriti na varstvo koristi otoka pri urejanju razmerij z otrokom in na dober vpliv sporazumnega urejanja teh razmerij. Prav tako se lahko seznanita s postopkom mediacije, navaja družinski zakonik.

Ljubljana, 29. junija (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.