c S

Fokus Inšpektorata za delo v letu 2019

26.03.2019 V začetku letošnjega leta je Inšpektorat Republike Slovenije za delo, tako kot vsako leto do sedaj, izdal programske usmeritve inšpekcijskih pregledov. Običajno so usmerjeni na področja, kjer je bilo v preteklem letu ali prej, ugotovljenih največ kršitev. Zaznavajo, da so področja kršitev raznolika in obširna, ne glede na to pa lahko izluščijo nekaj osrednjih poudarkov.

V letošnjem letu bo Inšpektorat za delo posebno pozornost namenil nadzoru temeljnih pravic delavcev. Na delovnopravnem področju bodo usmerjene akcije nadzora izvajali predvsem v zvezi s plačilom za delo spoštovanju določb o delovnem času ter odmorov in počitkov. Kot plačilo za delo se ne šteje samo izplačilo osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost, ampak tudi regres, dodatek na delovno dobo, povračilo stroškov v zvezi z delom, odpravnine delavcem itd. Plačilo za delo torej zajema tudi socialni vidik varovanja delavca in njegove družine poleg tega pa so s tovrstnimi kršitvami povezane tudi številne druge kršitve, kot izdaja pisnega obračuna o plači do plačilnega dne, zato se bo inšpektorat osredotočil tudi nanje. Poostren nadzor bo Inšpektorat za delo izvajal tudi nad izplačilom regresa in koriščenjem letnega dopusta delavcev, saj s tega področja prejmejo ogromno prijav, ki se pogosto izkažejo za utemeljene.

Kršitvam plačila za delo že več let zapored sledijo kršitve s področja določb o delovnem času in počitkih ter odmorih delavcev. V zadnjih letih zaradi pomanjkanja kadra na trgu dela, delodajalci vedno bolj obremenjujejo svoje zaposlene in jim kršijo pravice do počitka ter odmora. Pogosto delovnega časa ne organizirajo pravilno in določb o enakomernem, neenakomernem in začasno prerazporejenem delovnem času ne upoštevajo tako, kot to določa zakon in kolektivne pogodbe. Delodajalci vedno bolj obremenjujejo svoje zaposlene in jim kršijo pravice do počitka ter odmora.

Med usmerjenimi akcijami nadzora bodo inšpektorji preverjali tudi prekarne oblike dela, nezakonito zagotavljanja delovne sile in tuje delodajalce, ki izvajajo čezmejne storitve v Republiki Sloveniji.

Zato, med drugim, za leto 2019 napovedujejo usmerjen akcijski nadzor na področju zagotavljanju dela delavcem drugemu uporabniku (agencijsko delo) in uresničevanju pravic teh delavcev. Delodajalci, ki želijo opravljati to dejavnost morajo pridobiti ustrezno dovoljenje oziroma se vpisat v ustrezni register. Inšpektorat za delo ugotavlja, da se povečuje število kršitev nezakonitega posredovanja delovne sile. Podjetja, ki zagotavljajo uporabnikom delavce, pogosto ne izpolnjujejo pogojev, ki jih določa Zakon o urejanju trga dela. Največ kršitev so v preteklem obdobju zaznali v kovinski industriji, zato mu dobo v letu 2019 posvetili posebno pozornost.

Akcije nadzora nad izvajanjem delovnopravne zakonodaje se bodo izvajale pri delodajalcih v gostinstvu. Poročila iz preteklih let namreč kažejo, da je v gostinstvu opravljanje dela prek pogodb civilnega prava, kljub obstoju elementov delovnega razmerja običajno, zelo pogosto pa prihaja tudi do kršitev določb o delovnem času in neustreznega zagotavljanja počitkov ter odmorov delavcev. Ker so inšpektorji v preteklosti zaznali več grobih kršitev Zakona o javni rabi slovenščine, bodo posebej preverjali ali zaposleni v tej branži uporabljajo slovenski jezik.

Na področju prevozništva in taksi prevozov bodo k sodelovanju povabili inšpektorat pristojen za promet, Finančno upravo RS in Tržni inšpektorat v RS. Pri prvih se bodo usmerili tako na dejavnosti prevoza oseb kot blaga. Vsem tem dejavnostim je skupno to, da so v praksi pogosto ugotovljene kršitve povezane z delovnim časom, zagotavljanjem počitkov, pogodbami za krajši delovni čas, pogosta pa je tudi pojavnost prekarnega dela.

Sodelovali bodo tudi z Zavodom RS za zaposlovanje, predvsem kadar bodo nadzorovali tuje delodajalce in preverjali doslednost izvajanja Zakona o čezmejnem izvajanju storitev.

Področju varnosti in zdravja pri delu bo Inšpektorat za delo namenil večjo pozornost z različnimi usmerjenimi akcijami. Želijo osveščati delodajalce, delavce in njihove predstavnike ter predstavnike stroke. V preteklih letih je bilo ugotovljeno, da so še vedno najpogosteje ugotovljene nepravilnosti pri ustreznosti ocenjevanju tveganj, ustreznosti uvedenih ukrepov, usposabljanju delavcev ter zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev. Zaznavajo, da Izjave o varnosti z oceno tveganj niso dovolj konkretizirane in prilagojene posamezni dejavnosti ter delovnemu procesu posameznega delodajalca. Zato bo predmet posebnih akcij predvsem strokovnost zunanjih služb s področja varnosti in zdravja pri delu. Inšpektorat za delo bo usmerjene akcije na tem področju izvajal predvsem v kovinski industriji, kjer delodajalci opravljajo delovni proces »peskanja«, saj opažajo povečano število nezgod pri delu. To področje bo pod drobnogledom tudi pri delodajalcih v dejavnosti trgovine in v gradbeništvu.

Te iste dejavnosti in dejavnost zdravstvene nege bodo pod nadzorom tudi na področju delovnih razmerij. Inšpektorat za delo je večkrat zaznal, da se tudi v teh dejavnostih opravlja delo po pogodbah civilnega prava, čeprav obstajajo elementi delovnega razmerja. Pogosteje zaznavajo tudi kršitve določb o delovnem času, odmorih in počitkih, vodenja evidenc na področju dela in socialne varnosti ter izplačila regresa za letni dopust.

Inšpektorat za delo bo k spoštovanju zakonodaje prispeval tako s preventivnimi kot tudi kaznovalnimi aktivnostmi. K navedenim programskim usmeritvam, bo glede na ugotovitve in dejansko zaznano problematiko, dodal tudi nove aktivnosti.

V prihajajočih mesecih planirajo kadrovske okrepitve z novimi inšpektorji in novimi sodelavci v podpornih službah. Prizadevali si bodo za okrepitve inšpektorata predvsem s strokovnimi pomočniki, ki bodo v pomoč pri administrativnih obremenitvah inšpektorjev. V okviru opravljanja delovnih nalog, mora Inšpektorat za delo, kot vsak drug delodajalec, svojim zaposlenim nuditi možnost izobraževanj. V skladu s tem načrtuje strokovna usposabljanja svoji zaposlenih, kar bo imelo za posledico dvig kakovosti opravljenega dela.

Na ravni Evropske unije je Inšpektorat za delo vključen v postopek sprejemanja Uredbe evropskega parlamenta in sveta o ustanovitvi Evropskega organa za delo. Evropski organ za delo bo združeval tehnične in operativne naloge določenih drugih organov EU.

Inšpektorat za delo bo tudi v prihodnje nudil izobraževanja za delodajalce širom celotne Slovenije. Med drugim že od leta 2017 izvaja projekt Odpravimo konflikte na delovnem mestu. Z aktivnostim na tem področju želijo ozaveščati posredovanju v sporu med delavcem in delodajalcem ter svetovati delodajalcem. Glavni cilj je promoviranje in izvajanje mirnega reševanja delovnih sporov.

Leto 2019 bo za Inšpektorat za delo pestro. Inšpektorat za delo bo k spoštovanju zakonodaje prispeval tako s preventivnimi kot tudi kaznovalnimi aktivnostmi in k navedenim programskim usmeritvam dodal tudi nove aktivnosti, glede na ugotovitve in dejansko zaznano problematiko.

Pripravili: Doris Rakuša in Maja Brajnik KADROVSKE STORITVE d.o.o. 



Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.