c S

Zakonodajni postopek za predlog novele zakona o delovnih razmerjih končan

09.06.2023 13:26 Zakonodajni postopek se je za predlog novele zakona o delovnih razmerjih v DZ-ju danes končal.

Predlog, s katerim je želel Sindikat policistov Slovenije uvesti strožje pogoje za izrek opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenemu, je namreč matični odbor zavrnil.

Sara Žibrat iz Svobode je danes povedala, da razumejo namero skupine volivcev in sindikata, da se vzpostavi večjo pravno varnost delavcev. "Še posebej se zavedamo slabih praks prejšnje vlade, ki je z izvajanjem političnega pritiska želela vplivati na delovanje represivnih državnih organov," je dejala. Vendar pri tem po njenih besedah zagovarjajo, da je treba spremembe oblikovati v okviru socialnega dialoga.

Soniboj Knežak iz SD-ja je povzel, da sedanja ureditev ne omogoča pravne zaščite delavca v primeru, če mu delodajalec izda pisno opozorilo, in da delavec lahko razloge zanj pred sodiščem izpodbija šele po dejanski izgubi zaposlitve, in ne pred tem, kar da bi bilo prav. Po njihovih informacijah je ta rešitev vključena v osnutek novele zakona o delovnih razmerjih, o katerem potekajo pogajanja med sindikati in delodajalci v okviru Ekonomsko-socialnega sveta.


>> Več: Zakonodajni postopek za predlog novele zakona o delovnih razmerjih končan