c S

Assange izgubil pritožbo na izročitev ZDA

09.06.2023 13:13 Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je na višjem sodišču v Londonu izgubil pritožbo zoper njegovo izročitev ZDA. Njegovi svojci pravijo, da je "nevarno blizu" izročitvi.

Assange je v priporu od leta 2019, odkar mu je ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kamor se je zatekel, odvzelo zaščito za azil, poroča Guardian.

V torek je Jonathan Swift, sodnik britanskega višjega sodišča, v tristranski sodbi zavrnil vseh osem točk Assangeeve pritožbe zoper izročitev ZDA, ki jo je junija lani podpisala takratna britanska notranja ministrica Priti Patel.

Assangeeva žena Stella Assange je napovedala, da bo prihodnji teden vložena nova pritožba zoper izročitev. Kot je pojasnila, naj bi potem o pritožbi odločala dva druga sodnika. "Ostajamo optimistični, da bomo zmagali in da Julian ne bo izročen ZDA, kjer mu grozijo obtožbe, ki bi lahko privedle do tega, da bi bil do konca življenja zaprt v strogo varovanem zaporu, ker je objavil resnične informacije o vojnih zločinih, ki jih je storila ameriška vlada."


>> Več: Assange izgubil pritožbo na izročitev ZDA