c S

Evropska komisija zaradi zakonodaje o ruskem vplivu poslala uradni opomin Poljski

08.06.2023 15:22 Evropska komisija je zaradi ustanovitve sporne preiskovalne komisije o ruskem vplivu Poljski poslala uradni opomin, s katerim zahteva nadaljnja pojasnila glede nove zakonodaje.

Poljska zakonodaja krši načela demokracije, zakonitosti, sorazmernosti kaznivih dejanj in kazni, pravne varnosti ter pravice do učinkovitega sodnega varstva in varstva podatkov, je sporočila Evropska komisija.

Iz Bruslja so pojasnili, da zakonodaja vsebuje široko in nejasno opredelitev ruskega vpliva, vplivala pa bi lahko tudi na svobodo kandidiranja na jesenskih parlamentarnih volitvah na Poljskem.

Preiskovalna komisija bi sankcije lahko uvedla tudi za dejanja, ki v času, ko so bila storjena, po nacionalnem pravu niso bila opredeljena kot kaznivo dejanje. Odločitve preiskovalne komisije pa lahko pregledujejo le upravna sodišča, ki ne morejo preverjati zanesljivosti dejstev in dokazov, opozarja Evropska komisija.

Poljska bo na uradni opomin morala odgovoriti v 21 dneh. Če tega ne bo storila, bo komisija lahko kot naslednji korak v postopku ugotavljanja kršitev poslala obrazloženo mnenje.


>> Več: Evropska komisija zaradi zakonodaje o ruskem vplivu poslala uradni opomin Poljski