c S

Švedsko sodišče prvič odobrilo izročitev podpornika PKK-ja Turčiji

08.06.2023 07:41 Švedsko vrhovno sodišče je prvič odobrilo izročitev samooklicanega podpornika Delavske stranke Kurdistana (PKK) Turčiji. Končno odločitev mora sprejeti vlada, ki naj bi kmalu obnovila pogajanja s Turčije glede pridružitve zavezništvu Nato.

35-letni moški je bil leta 2014 v mestu Adana na jugu Turčije obsojen na štiri leta in sedem mesecev zapora zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami. Oblasti so ga zaradi vzornega vedenja predčasno pogojno izpustile na prostost, leta 2018 pa se je preselil na Švedsko.

Švedske oblasti so ga leta 2022 na zahtevo turškega pravosodja znova aretirale. Ankara namreč zahteva njegovo izročitev, da bi v Turčiji odslužil preostanek zaporne kazni.

Moški je za švedske medije izrazil prepričanje, da je pravi razlog za zahtevano izročitev to, da je Kurd in da je delal za interese Kurdov. Je namreč član prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) in podpira tako PKK, ki ga Turčija opredeljuje za teroristično organizacijo, kot tudi sirsko kurdsko milico (YPG), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ankara od Stockholma zahteva izročitve članov ali simpatizerjev PKK-ja kot tudi domnevno vpletenih v poskus državnega udara v Turčiji leta 2016, s čimer tudi pogojuje ratifikacijo pristopnih protokolov za vstop v Nato.

>> Več: Švedsko sodišče prvič odobrilo izročitev podpornika PKK-ja Turčiji