c S

Sodišče EU-ja: Poljska reforma sodstva iz leta 2019 krši pravo EU-ja

06.06.2023 07:45 Sodišče EU-ja je odločilo, da poljska reforma sodstva iz leta 2019, ki je med drugim vsebovala uvedbo disciplinskega senata za sodnike, krši pravo Evropske unije, saj posega v neodvisnost sodnikov, so sporočili iz Luxembourga.

V tožbi je Evropska komisija zatrdila, da poljska reforma v delu, v katerem se disciplinskemu senatu poljskega vrhovnega sodišča podeljuje pristojnost za odločanje v zadevah, ki neposredno vplivajo na status in opravljanje funkcij sodnika, posega v neodvisnost sodnikov.

Reforma po navedbah komisije, ki ji je Sodišče EU-ja pritrdilo, vsem poljskim sodiščem prepoveduje preverjanje spoštovanja zahtev EU-ja glede neodvisnega in nepristranskega sodstva. Sodniki, ki sprejemajo odločitve v skladu s pravom EU-ja, so tako v nevarnosti, da jih disciplinski senat kaznuje, kar "lahko posega v njihovo neodvisnost", piše v izjavi sodišča.

Povrhu poljska vlada z reformo krši tudi pravico do spoštovanja zasebnosti in pravico do varstva osebnih podatkov, s tem ko sodnikom nalaga obveznost, da sporočijo informacije glede njihove dejavnosti v okviru združenj ali ustanov ter glede njihove nekdanje politične pripadnosti.

>> Več: Sodišče EU-ja: Poljska reforma sodstva iz leta 2019 krši pravo EU-ja