c S
EU potrdil enoletno podaljšanje odprave carin na ukrajinsko žito 26.05.2023 07:10 Ministri držav članic EU-ja, pristojni za trgovino, so dokončno potrdili enoletno podaljšanje odprave carin na ukrajinsko žito in druge kmetijske proizvode.

Svet EU-ja je potrdil enoletno obnovitev uredbe, v skladu s katero je Unija v okviru pridružitvenega sporazuma med EU-jem in Ukrajino odpravila carine na uvoz ukrajinskega žita. Carine so odpravili tudi za druge kmetijske proizvode, za katere veljajo tarifne kvote, ter sadje in zelenjavo, za katera velja sistem vhodnih cen. Podaljšanje bo začelo veljati 6. junija, so navedli na Svetu.

Tako so odpravljene praktično vse carine na blago iz Ukrajine, saj so večino odpravili že v okviru pridružitvenega sporazuma pred začetkom ruske invazije.

"Ta uredba je pomembna za ukrajinsko gospodarstvo, ki še naprej trpi zaradi ruske agresije. To kaže, da je EU pripravljen stati ob strani Ukrajini, dokler bo treba, tudi na področju trgovine," je ob tem povedal švedski minister za zunanjo trgovino Johan Forssell.

>> Več: EU potrdil enoletno podaljšanje odprave carin na ukrajinsko žito