c S
Vlada začela postopke priprave predlogov proračunov za prihodnji dve leti 26.05.2023 07:19 Vlada mora predloga proračunov za prihodnji dve leti v DZ poslati najpozneje do 1. oktobra. Cilj je znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP-ja v letu 2024 in nato njegovo nadaljnje zniževanje. Vlada je že začela postopke priprave.

Vlada bo spremembe proračuna za leto 2024, ki ga je DZ sprejel že novembra lani, pripravila do jeseni. Zdaj je v njem zapisanih za skupaj 15,5 milijarde evrov odhodkov, s potrditvijo sprememb pa se bo to število znižalo za 232 milijonov evrov, na 15,3 milijarde evrov. Tako je namreč zapisano v odloku o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2024–2026, ki ga je DZ sprejel aprila letos.

Znižanje odhodkov sledi cilju znižanja javnofinančnega primanjkljaja pod referenčno vrednost treh odstotkov BDP-ja v letu 2024 in nadaljnjega postopnega zniževanja primanjkljaja v prihodnjih letih, so sporočili z ministrstva za finance. V letu 2025 bodo lahko proračunski odhodki v skladu z odlokom znašali nekaj manj kot 15,9 milijarde evrov.

Temeljni okvir za pripravo proračunov za prihodnji dve leti predstavlja proračunski memorandum. Z njegovim osnutkom se je vlada že seznanila, dokončno pa ga bo potrdila jeseni hkrati s preostalimi proračunskimi dokumenti za leti 2024 in 2025. V njem so med drugim navedene zadnje informacije o gospodarskih gibanjih, vsebini proračunskih politik in politiki upravljanja dolga državnega proračuna.

>> Več: Vlada začela postopke priprave predlogov proračunov za prihodnji dve leti