c S

Turčija kot zadnja država potrdila vstop Finske v Nato. Švedska ostaja v čakalnici.

31.03.2023 13:24 Turški parlament je soglasno podprl vstop Finske v zvezo Nato. Turčija je tako postala zadnja država članica zveze Nato, ki je ratificirala članstvo Finske v obrambnem zavezništvu. Pred vrati Severnoatlantskega zavezništva še vedno čaka Švedska.

Turški zakonodajalci so vstop Finske v zavezništvo podprli soglasno, potem ko je predsednik Recep Tayyip Erdogan pred dvema tednoma napovedal, da se bo to zgodilo. "Ta večer izpolnjujemo obljube, ki smo jih dali Finski," je pred glasovanjem dejal poslanec vladajoče turške stranke Akif Cagatay Kilic.

Finski predsednik Sauli Niinisto se je že zahvalil članicam Nata za podporo Finski pri njenem vstopu v zvezo. "Vsem se zahvaljujem za zaupanje in podporo. Finska bo močna in sposobna zaveznica, zavezana varnosti zavezništva," je Niinisto sporočil v izjavi, objavljeni na Twitterju, in dodal, da je njegova država pripravljena na članstvo. Ob tem je izrazil upanje, da bi v zvezi čim prej pozdravili tudi sosednjo Švedsko.

Na ratifikacijo se je odzvala tudi finska premierka Sanna Marin. "Kot zavezniki bomo dajali in prejemali varnost. Branili bomo drug drugega. Finska zdaj in v prihodnosti stoji ob strani Švedski ter podpira njeno prošnjo," je zapisala na Twitterju.

Po turški odobritvi bo Finska, ki ima 1300 kilometrov dolgo mejo z Rusijo, po nekaj tehničnih korakih postala 31. članica zveze Nato. Postopek naj bi bil končan že prihodnji teden, kar je rekordno hitro. Dolžina neposrednega stika Rusije z Natom se bo z vstopom Finske tako skoraj podvojila.


>> Več: Turčija kot zadnja država potrdila vstop Finske v Nato. Švedska ostaja v čakalnici.