c S

Evroposlanci zaskrbljeni nad stanjem vladavine prava v Grčiji, Španiji in na Malti

31.03.2023 07:49 Evropski poslanci so v razpravi o vladavini prava v EU-ju z evropsko komisarko za preglednost in vrednote Vero Jourovo izrazili zaskrbljenost nad stanjem na področju vladavine prava v Grčiji, Španiji in na Malti.

Pri Grčiji so se v razpravi osredotočili na neodvisnost pravosodja, korupcijo ter na vohunjenje za novinarji in političnimi nasprotniki.

Med drugim je grška obveščevalna služba več mesecev prisluškovala evropskemu poslancu Nikosu Andrulakisu iz vrst opozicijskih socialistov. Grški premier Kiriakos Micotakis je sicer priznal, da je državna obveščevalna služba spremljala Andrulakisa, vendar je odločno zanikal, da bi država kupila ali uporabljala vohunsko opremo Predator.

Afera v povezavi s hekerskimi napadi na mobilne telefone politikov je lani izbruhnila tudi v Španiji. Vohunska programska oprema naj bi bila med drugim aktivirana na telefonu premierja Pedra Sancheza, vohunili pa naj bi tudi za zagovorniki katalonske neodvisnosti.

Evropski poslanci so se poleg tega v razpravi osredotočili še na neodvisnost španskega pravosodja in zastoj pri imenovanju članov tamkajšnjega sodniškega sveta.

>> Več: Evroposlanci zaskrbljeni nad stanjem vladavine prava v Grčiji, Španiji in na Malti