c S

Predlog za brezplačno kosilo za vse učence ima podporo, a v praksi (še) ni izvedljiv

30.03.2023 16:07 DZ bo 9. maja izvedel javno predstavitev mnenj o brezplačni šolski prehrani, je odločil pristojni parlamentarni odbor. Po takšni časovnici bosta zakona, ki se na to nanašata, predvidoma sprejeta junija.

Odbor DZ-ja za izobraževanje, znanost, šport in mladino je na tokratni seji sprejel predlog koalicijskih poslanskih skupin Svobode, SD-ja in Levice za sklic javne predstavitve mnenj o predlogih novele zakona o šolski prehrani in sprememb zakona o osnovni šoli.

Na dnevni red tokratne seje sta bila uvrščena zakonska predloga za zagotovitev brezplačnega kosila za vse učence. Zaradi neločljive vsebinske povezanosti obeh predlogov zakonov so na predlog predsednice odbora Mirjam Bon Klanjšček (Svoboda) obe točki združili. Tokrat pa so obravnavali le predlog za sklic javne predstavitve mnenj.

"Namen je opraviti širšo razpravo, pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti o izvedbenih in drugih vprašanjih ter možnostih implementacije brezplačne šolske prehrane oziroma kosil na način, ki bo pripravljen na podlagi socialne pravičnosti, finančne vzdržnosti ter ustrezne posodobitve tehničnih in kadrovskih kapacitet šolskih kuhinj in jedilnic," je pojasnila Bon Klanjšček.


>> Več: Inštitut 8. marec: Številni težko plačajo kosilo v šoli, zato želimo, da je brezplačno za vse